środa, 13 czerwca 2012

Sos do makaronu

To były dwa dni pod znakiem pieczarek. Rodzina zażyczyła sobie jakiś sos do makaronu niejadalny dla weganki, zatem trzeba było sobie coś wymyślić na szybko. Szybko było na pieczarkach, bo przecież makaron już czekał. Całą resztę i tak przeważnie mam w spiżarni:




A tak wyglądał dziś mój lunch do fabryki:


Potrzebne będą:

  • 2 duże pieczarki (lub 4 niewielki oczywiście)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kartonika przecieru pomidorowego
  • sól&pieprz
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • łyżka mielonych migdałów
  • bazylia i natka pietruszki
  • 0,5szkl. wrzątku
  • ew. 1 łyżeczka cukru dla złamania kwaśnego smaku.
Cebulę pokroić drobno i zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone w półplasterki  pieczarki, a po ok. 5 min. pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć kolejne 2 minuty i dorzucić cynamon, oregano, a po chwili oliwki pokrojone w plastry oraz przecier pomidorowy. Gotować ok. 5 minut. Następnie dodać wrzątek i zamieszać. 
Podawać z makaronem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i bazylii oraz posypane zmielonymi w młynku do kawy migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...