sobota, 10 maja 2014

Budyń z manny

Pyszny, słodki i sycący.
Korzystałam z przepisu Vegan Monkey  modyfikując nieco jak zwykle.

Potrzebne będą:

-500ml mleka sojowego
-6 łyżek kaszy manny
-cukier waniliowy
-cukier trzcinowy
-sok z cytryny do smaku

Mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać kaszę stale mieszając. Gotować kilka minut dodając w trakcie sok z cytryny. Przelać do pucharków. Podawać np. kompotem wiśniowym i wiśniami z tegoż.






piątek, 9 maja 2014

Popołudnia bezkarnie cytrynowe

Majówka - siedzieliśmy na podwórku  w cieniu mirabelki popijając lemoniadę z miętą i cukrem trzcionowym.



Z Lucyną siedzieliśmy rzecz jasna. Lemoniady jednak nie skosztowała.


Hummus z dodatkami - pyszna kolacja sprzed kilku dni.


A tu ten sam hummus jako posiłek do pracy


Dzisiejsze późne śniadanie, tudzież obiad.
Na szybko: podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę z solą i pieprzem. Gdy się zrumieni dodać pokrojone w półplasterki 2 duże ząbki czosnku. Po chwili dodać pół słoika odsączonego selera (pokrojony w takie wąziutkie paseczki) - smażyć chwilkę i dodać ugotowany ryż. Gdy ryż się ogrzeje włożyć na patelnię 2 śliwkowe pomidory pokrojone na ćwiartki (ze skórką). Dosmaczyć solą i pieprzem i dusić pod przykryciem aż pomidory zaczną być miękkie. Wyłączamy płomień i dodajemy garść (lub dwie) szpinaku baby i mieszamy wszystko. Na talerzu posypać prażonym sezamem - nie żałować, fajnie podnosi smak potrawy.










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...