Dziś dwie pasty dla Młodszej - mam nadzieję, że jej zasmakują, gdyż, póki co, męczy się dzielnie nad kanapkami z wędliną sojową (salami) ale serka ani jajeczka nie tknie za skarby... Dzielna moja mała... :-)
Zawiera: sól jodowaną, cebulę, pieprz, czosnek, gorczycę, pietruszkę, cytrynę w proszku, mieszankę warzywno-ziołową (pietruszka, szczypiorek, papryka, por, cebula, liście selera, pasternak, koper, marchew, lubczyk), szczypiorek, lubczyk, koper.
Potrzebne będą:
- puszka białej fasoli (odsączona z płynu)
- kopiasta łyżka śmietany ze słonecznika (można pominąć - wykorzystałam, bo stała smętna resztka w lodówce)
- 1/2 opakowania Przyprawy do Masła (można mniej - przy tej ilości pasta jest dość pikantna)
- 2 pomidory z oleju z octem winnym
- sos sojowy (naturalny, bez glutaminianu sodu i cukru)
- 2 łyżki oleju lnianego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Pasta z tofu wędzonego pochodzi z puszka.pl i jest wyjątkowo smaczna - łagodna o lekko wędzonym aromacie - mięsożercy pomyślą zapewne, że jest wykonana z jakiejś ryby - niezły patent na imprezę, jak sądzę.
Potrzebne będą:
- kostka tofu wędzonego
- 1 spory ogórek kiszony (można więcej)
- 1/2 niewielkiej cebuli czerwonej
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oleju lnianego
- sos sojowy (naturalny, bez glutaminianu sodu i cukru)
do kupienia w "moim" Piotrze i Pawle (południowe suburbia Warszawy) - wędzone ok. 21,50zł/kg, naturalne ok. 19,90zł/kg - naturalne jest miękkie, łatwo się gniecie widelcem do tofucznicy czy twarożków, wędzone, twardsze, ale o przyjemnym aromacie - kostki są duże i przynajmniej 1/3 tańsze niż innych firm.
Ogórki obrać i utrzeć na drobnych oczkach tarki wprost do miksera. Dodać resztę składników.Wszystkie
Ogórki obrać i utrzeć na drobnych oczkach tarki wprost do miksera. Dodać resztę składników.Wszystkie
składniki zmiksować na gładką masę.
Podawać na grahamce z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewką.
Ja przed chwilą wcinałam gotowane ziemniaki z pastą z fasoli - świetne połączenie neutralnych ziemniaków i pikantnej pasty
Ja przed chwilą wcinałam gotowane ziemniaki z pastą z fasoli - świetne połączenie neutralnych ziemniaków i pikantnej pasty
Myślę, że obie pasty świetnie będą się prezentować przeciśnięte przez rękaw cukierniczy, podane na maleńkich kromkach pieczywa w formie zawijasków - coś na kształt tych, które ozdabiają brzegi wszelkich tortów.