piątek, 8 czerwca 2012

Pomarańczowo-cynamonowy sos azjatycki

No, załóżmy, że azjatycki ten sos, bo przecież i kiełki fasoli mung, i imbir i ryż jaśminowy... Jadłam kiedyś coś podobnego w azjatyckiej knajpie. To znaczy podobnym był smak - połączenie aromatu pomarańczy z cynamonem - jak dla mnie genialne. W zasadzie był to sos do sajgonek, ale cóż z tego... ;) Sama starałam się rozkminić resztę. Danie przygotowuje się niezwykle szybko, ale pod warunkiem, że wszystkie składniki są wcześniej przygotowane. Wychodzi coś takiego:


Potrzebne będą:
  • pół czerwonej cebuli
  • 15cm kawałek pora
  • 1/3 czerwonej papryki
  • spora garść kiełków z fasoli mung
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 kotlety z tekstury sojowej
  • 0,5 l bulionu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl wody
Kotlety gotować 5 minut w bulionie. Odsączyć i pokroić w paseczki.
Paprykę pokroić w paseczki, pora w ukośne plasterki, cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju, na silnym płomieniu smażyć ok. 5 minut paparykę, następnie dodać kotlety i smażyć kolejne 5 minut stale mieszając. Potem dodać pora, cebulę, kiełki oraz przyprawy i smażyć stale mieszając kolejne 3 minuty. Wlać pół szklanki bulionu z gotowania kotletów oraz sok z pomarańczy i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać rozmieszaną w wodzie mąkę. Zagotować, a po wyłączeniu ognia doprawić sosem sojowym. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta rozrzedzić wrzątkiem.
Podawać z ryżem jaśminowym posypany czarnym i białym sezamem (jeśli jest w posiadaniu oczywiście ;) )

Szparagi i marchewki w sosie beszamelowym

Szparagi pod beszamelem - wykwintne danie, które staje się daniem zwyczajnym, z racji częstego występowania w marketach oraz przystępnych cen. U mnie w parze z marchewką. Marchewka powinna być młoda, ale z racji braku takiej zastosowałam zwykły, gruby korzeń marchewki.
Sos beszamelowy robi się z masła, mąki i mleka, ale nie w wersji wegańskiej. Gdyby moja Starsza Latorośl nie była uczulona na soję, pewnie byłby zrobiony, ów sos, na mleku sojowym. Zatem w wersji wegańskiej robi się z oleju, mąki i mleka kokosowego. Oczywiście z dodatkiem przypraw.



Potrzebne będą:
  • 2 paczki zielonych szparagów
  • 3 średnie marchewki
  • łyżka cukru
  • 5-6 łyżek oleju
  • 1 kopiasta łyżka białej mąki
  • 2/3 puszki mleka kokosowego
  • 0,5 szkl wrzątku
  • sól&pieprz
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Szparagi i marchewki obrać. Ugotować w oddzielnych naczyniach z dodatkiem soli, a szparagi dodatkowo z cukrem. Szparagi gotować ok.10-15 minut (kontrolować!), marchewkę ok. 20 minut.
Olej rozgrzać w rondelku i dodać mąkę. Podgrzewać mieszając. Do wrzącej masy dodac mleko kokosowe, a gdy zagotuje się, dodać wrzatek oraz przyprawy. Zagotowac ponownie i wyłączyć ogień pod naczyniem.
Szparagi odsączyć, marchewki pokroić wzdłuż na 4-6 części, ułożyć na talerzu i polać sosem.

czwartek, 7 czerwca 2012

Akcja Fair Play, przeciwko mordowaniu zwierząt na Ukrainie

9 czerwca 2012r., 13.00 – 15.00, Warszawa, Metro Centrum. - Akcja protestacyjna przeciwko mordowaniu zwierząt na Ukrainie w związku z Euro2012.



Strona akcji

Blog nie tylko kulinarny jak widać..

środa, 6 czerwca 2012

Fasolowa pasta z pieczarkami

Pasta jaka jest każdy widzi:



Potrzebne będą:
  • puszka białej fasoli
  • 1 spora cebula
  • ok. 15dkg pieczarek (dwie spore garście)
  • olej do smażenia
  • sól&pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej (można pominąć)
Cebulę drobno pokroić i zrumienić  na oleju. Dodać pokrojone pieczarki, sól&pieprz i smażyć. Można przykryć, zeby się poddusiło. Mieszać! Połączyć to co na patelni z odsączoną fasolą i zmiksowac na gładką masę. Pod koniec miksowania można dodac bułkę tartą.

Wegańska galaretka

Pisałam niedawno na Facebooku o nowej, wegańskiej galaretce Delecty. Dziś praktyczne zastosowanie - najprostszy deser:



Potrzebne będą:
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Truskwaki wyłożyć do pucharków, zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać polane mleczkiem kokosowym.

wtorek, 5 czerwca 2012

Zapiekanka warzywna pod pierzynką


W markecie zawsze stojąc przed półką sklepową, staję też przed dylematem co by tu przyrządzić na obiad. Dzisiejszą inspiracją był jakiś Fix Knorra czy innej Apetity - Zapiekanka warzywna z ziarnami słonecznika. Postanowiłam tym razem nie kupować szajsu i po przestudiowaniu składu oraz przepisu uznałam, że własnym sumptem dam radę przygotować takie danie. Ba! Nawet lepsze...! Sami popatrzcie...:





Potrzebne będą:
  • 1 niewielki bakłażan
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosknku
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szkl. majonezu z nerkowców
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • garść łuskanych ziaren słonecznika
  • sól&pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka imbiru (suchy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (nawet więcej jeśli pasuje)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)

Z brokuła odciąć różyczki i podgotować je w osolonym wrzątku ok. 3 min.
Pomidory spażyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć ok. 2min. Następnie dodawać pokrojone w plasterki paprykę i pieczarki. smażyć mieszając. Dodać pomidory, przyprawy, sól (nie żałować, ale ostrożnie jednak...) oraz pieprz, a po ok. 5min. pokrojony w kostkę bakłażan (nie obierać!). Warzywa wydzielają sporo sosu, dusić je zatem na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i brokuł i porządnie wymieszać.

Przełożyć do naoliwionej i wysypanej bułką tartą formy i przykryć majonezem z nerkowców.

Piec ok. 30min. w temperaturze 200st. w termoobiegu. Na koniec można włączyć górną grzałkę (grill) na ok. 5min. żeby powstała rumiana skorupka.

Danie podawać posypane prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Kasza inaczej

Kiedyś to danie samo mi się wymyśliło. Oczywiście z głodu i desperacji z tym związanej.Szybko się przygotowuje, jeśli mamy już w lodówce ugotowaną kaszę oczywiście. Nie będę opisywać walorów zdrowotnych kaszy jęczmiennej, bo to każdy wie (albo się domyśla). Ile jednak można jeść kaszę jako dodatek do sosów. Mi się już znudziło, zatem dziś kasza śniadaniowa (lub obiadowa, jak kto woli). W potrawie tej jest dużo czosnku, ale poddany obróbce termicznej nie stanowi zagrożenia dla otoczenia w ciągu dnia... ;)



Potrzebne będą:

  • kubek kaszy jęczmiennej ugotowanej na sypko
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 plasterki suszonych pomidorów w zalewie ziołowej (najlepiej takiej z dodatkiem octu)
  • 5 oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyża oleju
Na oleju zrumienić czosnek pokrojony w plasterki (ok 2 minut). Następnie dodać kaszę i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Pomidory i oliwki pokroić w plasterki i dodać do dania wraz z koperkiem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...