sobota, 13 lutego 2016

Kotlety jaglane z tofu oraz sałatka z kiszonej kapusty

Od kilku dni zastanawiałam się co zrobić z opakowaniem tofu. Uznałam, że połączone z kaszą jaglaną i porem da wyśmienite danie. I tak właśnie było.


Kotlety:
-1 szklanka kaszy jaglanej
-3 szklanki wody

-2 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote, ale może być zwykłe)
-1/3 szklanki ciepłej wody
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-10 cm pora
-sól i pieprz
-2 łyżki prażonego sezamu (został na patelni z poprzedniego dania)
-bułka tarta i sezam do obtaczania

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i ugotować do odparowania płynu.

Siemię lniane zmiksować w młynku, połączyć z niewielką ilością ciepłej wody i porządnie wymieszać.*

Por drobno pokroić.

Przestudzoną nieco kaszę połączyć z rozgniecionym widelcem tofu, porem, masą z siemienia, mąką kuku, sezamem, przyprawami i wymieszać.

Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej z sezamem i smażyć na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem.

*Świeżo mielone siemię lniane w połączeniu z wodą daje kleistą papkę, która idealnie zastępuje jajko sklejając wszelkie kulinarne masy, które mają być sklejone - kotlety, ciasta, naleśniki itp


Sałatka:
- 2 garście kapusty kiszonej
- 1 nieduża marchewka
- kawałek pora
- łyżeczka cukru
-2 łyżki oleju
-pieprz czarny mielony

Kapustę i  por pokroić. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki ("łezki"). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...