piątek, 13 listopada 2015

Pieczarkowo-śmietanowy sos do makaronu

Szybki w przygotowaniu sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną sojową, tofu, ciecierzycą oraz natką pietruszki.


Sos pieczarkowo-śmietanowy:
-1/2 kg pieczarek pokrojonych w półplasterki
-1 spora cebula pokrojona dość drobno
-2 kulki ziela angielskiego
-listek laurowy
-sól&pieprz
-ok 150 g wędzonego tofu pokrojonego w kostkę
-garść ugotowanej ciecierzycy
-1 śmietana sojowa
-pęczek natki pietruszki - posiekany

Cebulę usmażyć na oleju z dodatkiem przypraw, dodać pieczarki oraz tofu, przykryć i dusić ok 10 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec wrzucić garść ciecierzycy i śmietanę - zamieszać i zagotować.
Natkę dodać po wyłączeniu płomienia.
Podawać z makaronem i sałatką.



Jemy.


 A tu wersja odsmażana z wyśmienitym sosem pomidorowym z bloga Wszystko jest w głowie.
Obok pomidory z sojonezem czosnkowym.

środa, 11 listopada 2015

Placki ziemniaczane - najprostsze

O plackach ziemniaczanych pisałam jakieś dwa lata temu. Pora odświeżyć temat.
Tak, wegańskie placki ziemniaczane to, poza obieraniem i ucieraniem, rzecz najprostsza na świecie. A jak się ma robot kuchenny z funkcją tarki, to już w ogóle... Przyznam się Wam, że pierwsza porcja zniknęła na ten tychmiast. Drugą ekspresowo przygotowałam podczas przerwy reklamowej w trakcie mojego ulubionego serialu ;)



 Placki ziemniaczane:
-5 większych ziemniaków
-płaska łyżeczka soli
-niepełna szklanka mąki

Obrane ziemniaki zetrzeć na dość drobnych oczkach tarki, posolić, wymieszać i odstawić na 5-10 minut, żeby puściły sok. Następnie dodać mąkę, znów wymieszać i po kolejnych kilku minutach (niech się mąka rozklei) smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu. Każdy placek osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.



Podałam z sosem czosnkowym oraz sałatką. Sos mógłby być mniej tłusty, na przykład czosnkowy ze słonecznika. Ale słonecznik "wyszedł" i nie wrócił. Jak wróci, to będzie.

Sos czosnkowy na bazie sojonezu:
(Zawsze posiłkuję się przepisem z bloga Surri)

Najpierw robimy sojonez:
-1 szklanka niesłodzonego, zimnego mleka sojowego (w grę wchodzi WYŁĄCZNIE niesłodzone mleko i WYŁĄCZNIE sojowe - najlepiej schłodzone)
-1 łyżka octu winnego (ryżowego itp)
-1 łyżka musztardy
-ok. 2 szklanki oleju
-sól i pieprz
-szczypta czosnku granulowanego
-łyżeczka syropu z agawy (tudzież spora szczypta cukru)

Do blendera wlać mleko, dodać musztardę, ocet, przyprawy, czosnek i  blendować. Po chwili powoli dolewać olej. Mój sojonez gęstnieje podczas wlewania drugiej szklanki oleju.

Sos czosnkowy:
- kubek sojonezu
- kopiasta łyżeczka czosnku granulowanego (można dodać "żywy" czosnek - dla mnie jest to zbyt intensywny smak)

Wymieszać sojonez z przyprawą. Odstawić na kilka (kilkanaście?) minut, żeby składniki się "przegryzły".

Sałatka z winegretem:

Sałatka:
-pół sałaty lodowej
-pół niedużej, czerwonej papryki
-pół pomidora
-garść oliwek pokrojonych w plasterki

Winegret:
-łyżka soku z cytryny
-łyżeczka musztardy
-łyżeczka syropu z agawy (można dodać szczyptę cukru, lub w ogóle pominąć)
-spora szczypta soli
-pieprz
-łyżeczka bazylii
-2-3 łyżki oleju

Wszystkie składniki sosu wlać do niedużego słoika i wymieszać potrząsając energicznie.
Odstawić do "przegryzienia".
Wymieszać z sałatką tuż przed podaniem na stół.

Fajnie smakują też posypane po prostu cukrem :)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...