sobota, 23 lipca 2016

Kotleciki quinoa z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Zaszalałam - quinoa, czyli komosa ryżowa, nie jest wprawdzie zbożem przyjaznym dla portfela, ale dla zdrowia to już owszem - ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, za to sporo białka. Poza tym mangan, magnez, wapń, żelazo, miedź i fosfor, tłuszcze omega-3, lizynę, oraz sporo witaminy E i B. (tu)
No po prostu skarb!
Skarb bardzo łatwo się przygotowuje, a spożywać go można jak zwykłą kaszę - sam, lub z dodatkami, albo wszystko to wymieszać, dodać jakieś zdrowe, kleiste, co połączy ze sobą ziarenka, uformować kotlety i upiec je, lub usmażyć.
Ja usmażyłam, bo już by chyba było zbyt zdrowo...



Kotleciki z quinoa:
-1 szkl ziaren quinoa*
-2 szkl wody
-5-6 suszonych pomidorów z zalewy (pokroić drobno)
-5-6 kulek mrożonego szpinaku (rozmrozić)
-1 nieduża, czerwona cebula (pokroić drobno)
-1 ząb czosnku (utarty  na drobnej tarce)
-ok 1/3 szkl świeżo zmielonego siemienia lnianego (zmieliłam mniej więcej 2 łyżki ziaren)
-sól&pieprz do smaku
-mąka kukurydziana do panierowania (ewentualnie)

*Nie załamuj rąk jeśli nie masz quinoa - możesz użyć np. kaszy jaglanej ;)

Kaszę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować, aż płyn zniknie znad powierzchni ziaren. Przykryć i odstawić do wystudzenia - w tym czasie reszta wody wchłonie się w ziarna.

Potem już tylko wymieszać z kaszą wszystkie składniki bardzo dokładnie, lepić kotleciki, obtaczać w panierce i smażyć na złoto.

Kotleciki mają dosyć delikatną, wilgotną konsystencję, aż się zastanawiam, czy ich następnym razem jednak nie upiec, bo może nie będą aż takie suche, jak zwykle wychodzą z pieca...

Mi najbardziej smakują w pieczywie z dodatkiem sosów i warzyw (zdjęcie nieco słabe...)




Niebo nad Piasecznem.



wtorek, 19 lipca 2016

Domowe nuggetsy jaglane

Ostatnio chodził za mną smak... no sama nie wiem na co. Na smażone i tłuste. I słone. I takie, żeby można było podskubywać sobie. I żeby jeszcze nie było jakieś piekielnie drogie. Smażone w plastrach ziemniaki już mi się przejadły i pomyślałam, że takie na przykład kotleciki a'la nuggetsy to byłoby to. Z kaszy jaglanej, bo ostatnio jakoś mi bardzo podchodzi to ziarenko. Pomysł inspirowany przepisem z jednego z moich ulubionych blogów - Smakoszki Jaroszki, modyfikowany według własnych porywów kulinarnych.
I takie oto nuggetsy maczane w keczupie, a najlepiej w mocno czosnkowym sosie na bazie sojonezu to już naprawdę są niemożliwie pyszne :)



Nuggetsy z kaszy jaglanej:
-1 kubek suchej kaszy jaglanej
-1 łyżka oleju (można pominąć)
-2 i 1/3 kubka wrzątku

Kaszę podprażyć na rozgrzanym oleju, aż większość ziarenek zrobi się jaśniejsza. Dodać wrzątek, przykryć i NIE MIESZAJĄC gotować pod pokrywką na maleńkim płomieniu, aż cała woda się wchłonie.

Poza tym:
-1 kostka tofu (180g) rozgnieciona porządnie widelcem
-1 pełna łyżka przyprawy "do kurczaka" - ja lubię Prymat - niedrogie, polskie i bez glutaminianu sodu
-4 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
-sól i pieprz do smaku
-1 łyżka octu - naprawdę warto, nie jest wyczuwalny, ale zdecydowanie poprawia smak
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 kopiasta łyżka mielonego siemienia lnianego (zmiel tuż przed użyciem)
-ok 2-4 łyżek wody dla nadania konsystencji

Ugotowaną i przestudzoną kaszę, oraz wszystkie pozostałe składniki bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej własną ręką) i odstawić na kilka chwil. W tym czasie można przygotować panierkę.

Panierka:
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-woda do nadania konsystencji
-czosnek granulowany, sól, chili itp

Wymieszać używając tyle wody, żeby konsystencja była zbliżona do śmietany.

Z masy jaglanej formować nieduże, płaskie kotleciki - podłużne, trójkątne, albo jakie kto woli, maczać je w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu.

Nuggetsy bardzo lubię wcinać pobierając łapką wprost z półmiska i maczając w miseczce z sosem. Myślę, że tej formie świetnie sprawdzą się na jakiejś domowej imprezie.

Można je też podać jako danie obiadowe w towarzystwie warzyw gotowanych oraz surowych.



Gotowane warzywa z obiadu można odsmażać na oleju z sezamem i pałaszować bardzo wieczorową porą oglądając w telewizorni powtórki CSI NY.




No i Kicia oraz jej foch.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...