poniedziałek, 10 lipca 2017

Kremowy sos z pomidorów

Pomidory w sklepach i na straganach tanieją, warto więc pokusić się o zrobienie prostego, pysznego, kremowego sosu do makaronu. 


Kremowy sos z pomidorów:
-2 kg pomidorów (u mnie to chyba było nawet nieco więcej...)
-2 - 3 średnie cebule
-4 spore zęby czosnku
-3-4 łyżi oleju do smażenia
-ok 1/2 szkl wody
-2/3 szklanki mleka kokosowego (można użyć sojowe lub migdałowe, ale sos może stracić na kremowatości )
-1/8 kostki drożdży (ok 15 g - tak tak, nadal nie nabyłam płatków drożdżowych...)
-1 pełna łyża suchego oregano (jeśli masz, użyj oregano z doniczki, ale wówczas dodaj je dopiero do miksowania)
-1 pełna łyżeczka musztardy
-sól i pieprz

Do podania - szczypior, oliwki, prażone pestki słonecznika, makaron (u mnie ryżowy)


Cebule obrać, pokroić niezbyt drobno i zeszklić na oleju dodając sól ( 1 pełna łyżeczka, lub wg uznania).

W tym czasie pokroić dość grubo pomidory usuwając to zielone, twarde coś koło ogonka.

Do do cebuli dodać pokrojony niedbale czosnek, a po minucie smażenia pomidory. Podlać wodą, dodać oregano oraz drożdże i dusić pod przykryciem 30-40 minut mieszając co jakiś czas.

Następnie dodać musztardę, pieprz i mleko kokosowe, i zmiksować uczciwie na bardzo gładką masę.
Ewentualnie dosmaczyć solą lub szczyptą cukru. Podgrzewać jeszcze z minutkę mieszając, bo przywiera.

Podawać z makaronem i dodatkami.






W procesie nie wygląda to wszystko tak uroczo... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...