wtorek, 24 kwietnia 2012

Fusilli con pesto

Lubicie pesto? Ja bardzo! Połączenie świeżych ziół, oliwy i czosnku wywołuje u mnie niezwykle miłe skojarzenia smakowe - natychmiast mam przed oczami jakąś plażę i przynajmniej wrażenie zasłużonego nicnierobienia w pełnym słońcu południa... Ech..


Potrzebne będą:

  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/3 kostki tofu tradycyjnego
  • sól&pieprz
  • ewentualnie kilka suszonych pomidorów w zalewie
Zioła, ziarna, oliwę, czosnek (utarty na drobnej tarce) sól&pieprz zmiksować na gładką masę. Wkruszyć w to ser i rozgnieść widelcem tak, żeby zostało trochę widocznych, jasnych kawałków, żeby masa wyglądała mniej więcej tak:



Na patelni na oleju z zalewy podsmażać przez ok.20 sekund lekko rozdrobnione pomidory (ja miałam takie z kaparami - wyborne...!), dodać porcję makaronu ugotowanego al dente, podsmażać chwilę do momentu, aż makaron się zagrzeje. Następnie dodać sos i chwilę mieszać podgrzewając.Wyłożyć na talerz. 

Można posypać  prażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego! :)

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

1% dla Empatii

A Wy przekazaliście już swój 1% jakiejś organizacji ? 
Do końca rozliczenia zostało 8 dni...



Koktajl

Dziś koktajl bogaty w kwasy Omega 3, Beta karoten, witaminę C, a przede wszystkim bardzo smaczny:


  • 6-7 średnich jabłek
  • 3-4 spore marchewki
  • 3 dojrzałe kiwi
  • 1 przejrzały, spory banan
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Jabłka pozbawić gniazd (nie obierać), marchewki, kiwi, banan obrać. Siemię lniane zmiksować w młynku do kawy.
Jabłka i marchewki przepuścić przez skokowirówkę. Sok wlać do blendera dodając siemię, banan oraz kiwi. Zmiksować.
Smacznego! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...