piątek, 21 listopada 2014

Owsiano-bananowe pancakes

Pancakes (czyli ciasta z patelni), tudzież swojskie naleśniki, choć tu bardziej placki. Danie tyleż smaczne co szybkie, a takie lubię najbardziej. Oraz niedrogie.
Podane z dżemem truskawkowym to idealny comfort food - w sam raz na jesienną chandrę.




Potrzebne będą:
-szklanka płatków owsianych
-2 łyżki sezamu
-3 łyżki mąki
-pół banana (lub cały) rozgniecionego widelcem na papkę
-3/4 szklanki mleka sojowego (może być inne lub sama woda)
-woda do nadania konsystencji
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
-jagody goji (opcjonalnie)
-2 łyżki oleju

Płatki i sezam zmiksować w młynku do kawy lub blenderze. Dodać resztę składników i znów zmiksować. Odstawić przynajmniej na kwadrans, żeby mąki się rozkleiły (w tym czasie można wziąć np. prysznic)

Smażyć na rozgrzanej patelni (na teflonowej nie użyłam oleju, wystarczył ten w cieście) na małym ogniu - pierwsza strona pod przykryciem, po odwróceniu już nie przykrywać.



Cała Kinematografia ostatnio u mnie




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...