piątek, 23 maja 2014

Placek drożdżowy z rabarbarem

Miałam ochotę na ciasto, a tu w moim lokalnym sklepie rabarbar w cenie 2,90 zł/kg - żal nie kupić. Kupiłam zatem i upiekłam placek drożdżowy z rabarbarem.






-5-6 sporych łodyg rabarbaru

-60 dag mąki
-5 dag mąki kukurydzianej
-15 dag cukru 
-szklanka mleka roślinnego
-9 łyżek oleju
-sok z 1 pomarańczy
-opakowanie suchych drożdży (mogą być zwykłe, ale wtedy należy je wcześniej rozrobić i pozwolić wyrosnąć)


Łodygi rabarbaru obrać z cieniutkiej skórki, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem (sporo!) i odstawić - rabarbar wypuści sok, który należy odcedzić. Przed samym użyciem dodać cukier waniliowy.
W oczekiwaniu na wypuszczenie soku rabarbarowego wykonać ciasto, które jest oczywiście z przepisu na poczciwą babę wielkanocną - wymieszać suche składniki, dodać mokre, na koniec dodać olej. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozwolić wyrosnąć. Przed włożeniem do pieca wyłożyć na wierzch ciasta przygotowany, waniliowy rabarbar lekko wciskając w ciasto. Pozwolić podrosnąć ciastu jeszcze raz podczas gdy nagrzewa się piekarnik. Piec ok. 50 minut (30+10+10) w temp. 170 stopni - ja po pół godzinie sprawdzałam jakość wypieku.
Podawać posypane cukrem pudrem - dużo, bo rabarbar jednak mocno kwaśny.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...