-kostka naturalnego tofu (200 g)
-duży ząbek czosnku
-szczypta wędzonej papryki
-szczypta soli Kala Namak
-kilka suszonych pomidorów z zalewy
-cebula
-sól, pieprz, kurkuma
Poza tym:
-4 duże kapelusze pieczarek
-kopiasta łyżka rozgotowanej kaszy jaglanej lub gotowego kuskusu
-natka pietruszki
Tofu rozgnieść widelcem. Cebulę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem. Dodać roztarty z solą i papryką wędzoną czosnek oraz pokrojone pomidory suszone - podsmażać mieszając jeszcze chwilkę dosłownie (minutę, dwie...), a następnie dodać tofu i kurkumę.
Uwaga: czosnek roztarty z solą i przyprawami nadaje potrawie nieco inny smak niż taki wyciśnięty czy utarty wprost na patelnię. Czosnek należy zgnieść na desce np. płaską częścią dużego noża, posypać solą i przyprawą i rozcierać na miazgę np. łyżką
Faszerowane pieczarki:
Część tofucznicy wymieszać widelcem (rozgniatając i ucierając) z kuskusem i natką. Można ewentualnie doprawić nieco solą i pieprzem.
Z kapeluszy wyciąć nóżki i obsmażyć je najpierw do góry dnem - po odwróceniu kapeluszy dnem do dołu posypać solą oraz pieprzem i nałożyć farsz w nieckę pozostałą po nóżce grzyba. Smażyć jeszcze chwilę.
Podawać z surówkami lub, jak poniżej, z młodą kapustą z koperkiem - tu w pudełkach do pracy.
Zachód u nasZ na wsi
Dobra, czasem i tego posłucham :