Smażona pasta z fasoli - w wykonaniu prosta, w smaku miła, budżetowi przyjazna.
Przepis wypatrzony kiedyś w jednej z książek kulinarnych - nie pamiętam juz w której, mam ich bez liku...
Pasta:
-kubek ugotowanej czerwonej fasoli (lub puszka konserwowej)
-1 średnia cebula pokrojona w kostkę
-1-2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
-sól, pieprz, olej
Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek, sól, pieprz i smażyć chwilę. Jeszcze ciepłą fasolę (konserwową podgrzać w rondelku wraz zalewą i odcedzić) pognieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać do cebuli i znów smażyć mieszając. Można jeść od razu lub po wystudzeniu - najlepiej na grzankach z dodatkiem pomidora i szczypioru+sól i pieprz.
Szarlotka bez upiększeń przed północą...
Kiciuś z rana
u mnie dziś podobna pasta, tyle, że z zielonego groszku,
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie.
kociak ma niezła pozycję:)
o, a mój zielony groszek w ogródku zmarniał cały - chyba coś korzenie podgryzało, bo każdy krzaczek nagle uschnięty. a takie ładne już strączki były...
Usuń