Tu w pudełku do pracy wraz z cynamonową soczewicą (dokupiłam tylko sałatę z winegretem)
Leczo:
-2 papryki
-1/2 dużej cukinii (albo dwie małe)
-1 duża cebula
-1 bakłażan
-kilka pomidorów bez skórki lub pomidory w puszce+2 szklanki soku
-sól i pieprz, szczypta cynamonu.
-olej
Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, cukinię (jeśli mała nie obierać) i bakłażan w kostkę. Na dużej patelni zeszklić cebulę, dodać paprykę. Po kilku minutach cukinię i bakłażan. Smażyć mieszając jakieś 5 minut. Dodać przyprawy i pomidory i dusić jeszcze maksymalnie 10 minut.
Soczewicę w podobnej formie jadłam w jednej z warszawskich kebabowni. Smak zapamiętałam i próbowałam (z niezłym skutkiem, przyznaję) odtworzyć we własnej kuchni.
Soczewica:
-szklanka ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
-1 spora cebula
-sól
-1/2 łyżeczki cynamonu
-olej
Niezbyt drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju z solą i cynamonem. Dodać soczewicę i smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Podawać np. z leczo albo jako farsz do naleśników lub omletów.
Kicia i orchidea.
Sierpień - Lato wybuchło z całych sił...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz