poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Leczo i cynamonowa soczewica.

Upalnie i burzowo. Krajowe owoce i warzywa dojrzewają wbrew politycznym zawieruchom. Idealna pora na leczo. A może to bardziej ratatuj?  W każdym razie szybko, prosto ale i pożywnie.
Tu w pudełku do pracy wraz z cynamonową soczewicą (dokupiłam tylko sałatę z winegretem)




Leczo:
-2 papryki
-1/2 dużej cukinii (albo dwie małe)
-1 duża cebula
-1 bakłażan
-kilka pomidorów bez skórki lub pomidory w puszce+2 szklanki soku
-sól i pieprz, szczypta cynamonu.
-olej

Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, cukinię (jeśli mała nie obierać) i bakłażan w kostkę. Na dużej patelni zeszklić cebulę, dodać paprykę. Po kilku minutach cukinię i bakłażan. Smażyć mieszając jakieś 5 minut. Dodać przyprawy i pomidory i dusić jeszcze maksymalnie 10 minut.

Soczewicę w podobnej formie jadłam w jednej z warszawskich kebabowni. Smak zapamiętałam i próbowałam (z niezłym skutkiem, przyznaję) odtworzyć we własnej kuchni.

Soczewica:
-szklanka ugotowanej zielonej  lub brązowej soczewicy
-1 spora cebula
-sól
-1/2 łyżeczki cynamonu
-olej

Niezbyt drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju z solą i cynamonem. Dodać soczewicę i smażyć jeszcze chwilę mieszając.

Podawać np. z leczo albo jako farsz do naleśników lub omletów.




Kicia i orchidea.




Sierpień - Lato wybuchło z całych sił...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...