sobota, 9 sierpnia 2014

Tofucznica na wypasie i faszerowane pieczarki

Dawno jej nie przyrządzałam, mimo to tofucznica wyszła nadspodziewanie dobrze. Jednak ilość z całej kostki to jak dla mnie za dużo na śniadanie, dlatego z reszty zrobiłam farsz do pieczarek.



 Potrzebne będą:
-kostka naturalnego tofu (200 g)
-duży ząbek czosnku
-szczypta wędzonej papryki
-szczypta soli Kala Namak
-kilka suszonych pomidorów z zalewy
-cebula
-sól, pieprz, kurkuma

Poza tym:
-4 duże kapelusze pieczarek
-kopiasta łyżka rozgotowanej kaszy jaglanej lub gotowego kuskusu
-natka pietruszki

Tofucznica:
Tofu rozgnieść widelcem. Cebulę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem. Dodać roztarty z solą i papryką wędzoną czosnek oraz pokrojone pomidory suszone - podsmażać mieszając jeszcze chwilkę dosłownie (minutę, dwie...), a następnie dodać tofu i kurkumę.
Uwaga: czosnek roztarty z solą i przyprawami nadaje potrawie nieco inny smak niż taki wyciśnięty czy utarty wprost na patelnię. Czosnek należy zgnieść na desce np. płaską częścią dużego noża, posypać solą i przyprawą i rozcierać na miazgę np. łyżką







Faszerowane pieczarki:
Część tofucznicy wymieszać widelcem (rozgniatając i ucierając) z kuskusem i natką. Można ewentualnie doprawić nieco solą i pieprzem.
Z kapeluszy wyciąć nóżki i obsmażyć je najpierw do góry dnem - po odwróceniu kapeluszy dnem do dołu posypać solą oraz pieprzem i nałożyć farsz w nieckę pozostałą po nóżce grzyba. Smażyć jeszcze chwilę.

Podawać z surówkami lub, jak poniżej, z młodą kapustą z koperkiem - tu w pudełkach do pracy.




Zachód u nasZ na wsi



Dobra, czasem i tego posłucham :

2 komentarze:

  1. chyba z dwa lub trzy miesiące nie jadałam tofucznicy! Muszę to koniecznie nadrobić!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...