czwartek, 31 lipca 2014

Wykwintna szarlotka z polskich jabłek.

W odpowiedzi na unijne sankcje Rosja nałożyła embargo na polskie owoce i warzywa. Jednak internet huczy: "Jedz polskie jabłka, pij cydr!" Zastosowałam się, bo sprawa jest poważna. Martwię się, bo wśród mojej rodziny i znajomych jest kilkoro sadowników - mam nadzieję, że jakoś to przetrwają.
Z polskich jabłek zatem wykonałam szarlotkę - chrupiącą, kwaskowatą, lekką - w sam raz na upalne dni. Bez jajek, śmietany, masła i  mleka. Za to z bitą śmietaną kokosową  - wtedy to już w ogóle staje się deser wykwintny




Szarlotka wykwintna:
(korzystałam z tego przepisu modyfikując nieco)

Masa jabłkowa:
-6-8  jabłek (u mnie dodatkowo kilka krajowych moreli i śliwek)
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 łyżka mąki kukurydzianej

Ciasto:
-300g płatków owsianych- błyskawicznych (jedno opakowanie)
-szczypta soli
-1/2 szkl. brązowego cukru
-1 cukier waniliowy
-3/4 szklanki mąki
-1 szklanka orzechów włoskich
-2 łyżeczki cynamonu
-1/3 szkl. oleju

Obrane i pokrojone w kostkę jabłka łączymy w naczyniu z mąką kuku, cynamonem, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu przełożyć na dno potraktowanej olejem formy do pieczenia

Płatki wymieszać z resztą składników (olej dodać na koniec), wymieszać porządnie i równomiernie wyłożyć na masę owocową. Lekko przyklepać.

Piec w temp. ok. 180 st C bez termoobiegu lub ok 150 st z termoobiegiem.

Bita śmietana:
-gęsta część mleka kokosowego z jednej puszki (najlepiej odstałej przez noc w lodówce)
-1 śmietan-fix
-1 cukier waniliowy

Zmiksować. Ozdabiać ciasto śmietaną i miętą. Do zdjęcia użyłam jeszcze pestek granatu, ale miałam okazję jeść to danie posypane borówkami. Pycha!
Fajnie smakuje na jeszcze gorącej szarlotce.
A te orzechy tak chrupią...

Zaniosłam sąsiadce - była zachwycona. To nowy przepis i powiem Wam, że i ja się nacieszyć tym ciastem nie mogę :)


Nuta w temacie:

środa, 30 lipca 2014

Bruschetta Emilki

Starsze dziecię uraczyło mnie dziś na śniadanie bruschettą z pomidorami, bazylią i czosnkiem. W zasadzie to już cały przepis. Przytoczę go jednak szczegółowo dla porządku:

-kromki bułki
-oliwa z oliwek
-pomidory
-bazylia zielona
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz

Kromki pieczywa skropić oliwą i zrumienić w piekarniku.
W tym czasie pokroić pomidory, jeden ząbek czosnku i bazylię, i połączyć wszystko z przyprawami oraz odrobiną oliwy w naczyniu.

Jeszcze ciepłe kromki pocierać przekrojonym ząbkiem czosnku, nakładać na to pomidory z dodatkami.
Naprawdę było to pyszne. Idealne, lekkie śniadanie przed upalnym dniem.
Dzięki Emi :)



A to już moje inne śniadanie - zdjęcie sprzed kilku dni:
-płatki owsiane
-siemię lniane
-banan
-morele
-śliwki
-pestki granatu
-syrop z agawy (opcja)
-cynamon

Płatki i siemię ugotować na gęsto z wodą stale mieszając. Wyłączyć gaz. Domieszać pokrojone owoce i syrop. Posypać cynamonem.



Kicia niekiedy potrzebuje izolacji. A że pod fartuchem... Tak też można.




Can't stop

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...