piątek, 20 kwietnia 2012

Ciasteczka owsiane

Ciastka na zebranie firmowe z TEGO przepisu modyfikując trochę składniki i podwajając ilości. Wyszły nieco zbyt słodkie, ale myślę, że popijane kawą bez cukru będą w sam raz :) Następnym razem dodałabym też aromatu kokosowego.




Należy przygotować:
  • 1/5 szkl. mąki graham (może być inna "ciemna")
  • 2 szkl. mąki białej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanki płatków owsianych 
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka sojowego
Wszystkie składniki wymieszać - ciasto jest dosyć gęste. Można formować ciastka na stolnicy, ja jednak użyłam specjalnej końcówki do maszynki do mielenia - w lokalnym sklepiku w dziale przemysłowym kosztowała 4,20pln - pasuje do każdej maszynki:


Piec około 20 minut w temp. 180st. (termoobieg)

Pasztecik z fasoli


Łatwe w wykonaniu i nawet smaczne smarowidło na kanapkę:


Potrzebne będą:
  • puszka białej fasoli
  • średnia cebula
  • mała marchewka
  • pół małej pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól&pieprz, szczypta cynamonu, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
  • odrobina wrzątku
  • olej
  • bułka tarta


Cebulę poszatkować i podsmażyć na oleju, dodać utarte warzywa i podsmażać dodając przyprawy. Na koniec dodać sól. Poddusić podlewając wrzątkiem.
Warzywa i fasolę i przecier połączyć i zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą (ja dodałam 4 łyżeczki). Bułka tarta nadaje również łagodniejszego smaku. W razie konieczności dodać soli.

Podawać np.na tostach z chleba wiejskiego z ogórkiem kiszonym
Pycha! :)


wtorek, 17 kwietnia 2012

Aromatyczna i sycąca zupa dahl

Świetne, gęste i sycące danie. Podczas przygotowania w całym domu roznosi się wyjątkowy aromat przypraw.
Podane ilości nakarmiłyby pułk wojska, można zatem wszystkie składniki odpowiednio ograniczyć. Ja lubię ugotować więcej  i, jeśli nie zjemy w ciągu 2 dni, zamrozić. Niekiedy taka mrożonka jest niezmiernie przydatna...



  • 2 srednie cebule
  • 2 marchwki
  • kawałek pietruszki i selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok.20dag czerwonej soczewicy
  • ok.3 litrów wody
  • mały przecier pomidorowy
  • szczodra szczypta cynamonu,
  • łyżeczka garam masala, (jeśli nie ma podwoić ilość curry)
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka tartego korzenia imbiru (można więcej)
  • łyżeczka kminku mielonego,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pieprz&sól
  • mleczko kokosowe
  • olej lniany
  • sos sojowy (najlepiej naturalny, bez karmelu)
  • prażone na suchej patelni ziarna np.słonecznika
Na dnie garnka (najlepiej stalowego, ale emaliowany też się nada) rozgrzać olej i zrumienić pokrojoną dość drobno cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać po kolei przyprawy, każdą dokładnie wymieszać. Podgrzewanie przypraw wydobywa z nich intensynwny aromat. Cynamonu nie czuć w potrawie, ale powoduje, że smak pomidorów nie jest dominujący. Przyprawy podgrzewać około 5-10 sekund każdą na średnim ogniu. Następnie zalać wszystko wodą (najlepiej wrzątkiem), dorzucić utarte na drobnej tarce (małe "łezki") warzywa wraz z czosnkiem oraz soczewicę i gotować około 30-40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz sól i ponownie gotowac około 10 minut.

Zupę podawać z mleczkiem kokosowym, łyżeczką sosu sojowego i oleju lnianego oraz posypaną prażonymi ziarnami i zieleniną.

Tosty z kapustą kiszoną i pomidorem

Ha! Kapusta kiszona i pomidor zapiekane?! Dziwaczne połączenie, co? A jednak niezwykle smakowite.Tym razem użyłam białego pieczywa, bo akurat takie czerstwiało w szafce, ale równie, a nawet bardziej smakowite zapiekanki wychodzą na pieczywie razowym lub grahamie.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Olędzkiej "Kuchnia wegańska".


Potrzebne będą:
  • kromki chleba
  • kapusta kiszona
  • plastry pomidora
  • olej 
  • kminek mielony, czosnek granulowany, majeranek, estragon, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 170st. (termoobieg). Kromki chleba pokropić olejem, układać na wierzchu kapustę, posypać lekko przyprawami, następnie ukłądać pomidory i znów przyprawy. Polać odrobinką oleju, żeby się danie zanadto nie wysuszyło. Piec ok.15 minut.
Można podawać posmarowane keczupem lub jakimś białym, czosnkowym sosem.

niedziela, 15 kwietnia 2012

Kotlety jaglano-pieczarkowe

Mój mąż zarzuca mi nadmierne upodobanie do potraw smażonych. Zwłaszcza do kotletów. Pewnie ma rację :)
Dziś kotlety z reszty kaszy jaglanej ugotowanej do porannego dania, reszty przesolonej pasty fasolowej oraz pieczarek.



  • 2-3 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki utartych na tarce, usmażonych z cebulą, solą i pieprzem, pieczarek
  • 1 kopiasta łyżka pasty fasolowej D.I.Y.
  • 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 pełna łyżka bułki tartej
  • mleko sojowe dla dodania odpowiedniej gęstości
  • sól i dużo pieprzu
Wszystkie składniki zmieszać(nie miksować), formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Podawać np. z ziemniakami&koperkiem oraz surówką

Rozgrzewające jaglane śniadanie

Na chłodny i deszczowy poranek takie sobie rozgrzewające śniadanie wymyśliłam:


  • 2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • niewielkie, utarte na tarce jabłko
  • jeden pokrojony, przejrzały banan
  • pół szklanki sparzonych wrzątkiem rodzynek
  • garść łuskanych ziaren słonecznika, oraz szczypta do ozdoby
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (ja wolę więcej)
Na oleju podsmażyć jabłko obficie posypując cynamonem. Po kilku minutach dodać kaszę, następnie banany oraz resztę składników. Smażyć mieszając.
Podawać posypane ziarnami słonecznika

Można oczywiście dodawać inne ziarna - siemię lniane, dynię, lub też orzechy, suszone owoce itp.

15-21.04.2012 TYDZIEŃ WEGANIZMU

15-21.04.2012  TYDZIEŃ WEGANIZMU



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...