Łatwe w wykonaniu i nawet smaczne smarowidło na kanapkę:
Potrzebne będą:
- puszka białej fasoli
- średnia cebula
- mała marchewka
- pół małej pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól&pieprz, szczypta cynamonu, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
- odrobina wrzątku
- olej
- bułka tarta
Cebulę poszatkować i podsmażyć na oleju, dodać utarte warzywa i podsmażać dodając przyprawy. Na koniec dodać sól. Poddusić podlewając wrzątkiem.
Warzywa i fasolę i przecier połączyć i zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą (ja dodałam 4 łyżeczki). Bułka tarta nadaje również łagodniejszego smaku. W razie konieczności dodać soli.
Podawać np.na tostach z chleba wiejskiego z ogórkiem kiszonym
Pycha! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz