Ha! Kapusta kiszona i pomidor zapiekane?! Dziwaczne połączenie, co? A jednak niezwykle smakowite.Tym razem użyłam białego pieczywa, bo akurat takie czerstwiało w szafce, ale równie, a nawet bardziej smakowite zapiekanki wychodzą na pieczywie razowym lub grahamie.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Olędzkiej "Kuchnia wegańska".
Potrzebne będą:
kromki chleba
- kapusta kiszona
- plastry pomidora
- olej
- kminek mielony, czosnek granulowany, majeranek, estragon, pieprz
Rozgrzać piekarnik do 170st. (termoobieg). Kromki chleba pokropić olejem, układać na wierzchu kapustę, posypać lekko przyprawami, następnie ukłądać pomidory i znów przyprawy. Polać odrobinką oleju, żeby się danie zanadto nie wysuszyło. Piec ok.15 minut.
Można podawać posmarowane keczupem lub jakimś białym, czosnkowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz