sobota, 19 maja 2012

Hummus

Smak tego sosu chodził za mną od kilku dni. I wychodził... Dziś hummus z tego przepisu - oczywiście odpowiednio zmodyfikowanego przeze mnie - nie obeszło się bez sosu sojowego... :



Potrzebne będą:
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  •  ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej)
  • trochę wrzątku (lub gorącego wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sos sojowy do smaku (w marketach można dostać taki bez cukru, glutaminianu i benzoesanu sodu w przyzwoitej cenie)
Sezam podprażyć delikatnie na patelni do lekkiego zbrązowienia, wyłożyć do naczynia, w którym będzie miksowane danie, dodać oliwę i miksować do uzysyskania gładkiej masy. Miksując dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny) i miksować na dodając pomału ciecierzycę i sos sojowy - ja lubię, kiedy sosu sojowego jest dość dużo i hummus jest słonawy. Wrzątek dodawać stopniowo dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Z podanych składników sosu wyszło tyle, że będę miała zapas na kilka dni... :)



                                                                       ***

Hummus posłużył mi do przygotowania dania kanapkowego z burgerem marchewkowo-jaglanym oraz surówką z młodej kapusty, do której dodałam tym razem nieco mrożonego koperku.


Potrzebne będą:
  • bułka z ziarnami
  • hummus
  • kotlet warzywny
  • oliwki czarne
  • surówka
Bułkę podpiec w tosterze, aż stanie się lekko chrupiąca, posmarować hummusem, ułożyć na wierzchu kotlet i oliwki. Podawać z surówką.

piątek, 18 maja 2012

Kanapki z burgerami

Wczorajsze burgery marchewkowo-jaglane dziś, na zimno, są jeszcze smaczniejsze. Jak przewidywałam, posłużyły mi, wraz z surówką z młodej kapusty, do zrobienia kanapek na dzisiejsze śniadanie:


Potrzebne będą:
Bułki przekroić, jedną połowę posmarować sosem Trzy Smaki, drugą majonezem. Następnie na jednej z połówek układać  kolejno surówkę,  burgery, paprykę oraz kiełki.

czwartek, 17 maja 2012

Burgery marchewkowo-jaglane oraz krucha surówka z młodej kapusty

Zostało mi trochę ugotowanej kaszy jaglanej w lodówce, a że w pobliskim sklepie pojawiła się młoda, kruchutka kapusta postanowiłam skomponować takie danie:



Do wykonania najprostszej w świecie surówki potrzebne będą:
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • kawałek pora
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól&pieprz
Kapustę i pora drobno pokroić, wymieszać w naczyniu z resztą składników.



Do wykonania burgerów potrzebne będą:
  • 13dkg ugotowanej kaszy jaglanej (ok.2-3 pełnych łyżek)
  • 1 utarta drobno marchewka
  • 1 pokrojona i zeszklona na oleju cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki przennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól&pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do zmażenia
Kaszę wymieszać z resztą składnków, obtaczać w bułce i smażyć na oleju.

Jutro pewnie burgery posłużą mi jako składnik kanapek do pracy... :)

wtorek, 15 maja 2012

Pasta z czerwonej soczewicy

W najnowszym, majowym magazynie Vege, w kolejnym z cyklu artykule, podany jest przepis duetu Słoma&Trymbulak na pastę w stylu indyjskim - z surowym imbirem. curry i garam masala. Nie miałam wszystkch składników zatem nieco zmodyfikowałam przepis oraz zmniejszyłam ilości niektórych (np.200ml oliwy truflowej...!). Pierwszy raz od miesięcy wykonałam pastę kanapkową bez użycia czosnku czy cebuli i efekt, przyznaję, godny jest polecenia :)
Obok na talerzyku tost z dżemem i cynamonem.





Potrzebne będą:
  • 20dag czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 450ml wody
Soczewicę wrzucić na wrzącą wodę, zamieszać i gotować (od ponownego zawrzenia) ok. 20min często mieszając.  Pod koniec dodać sól.
Na patelni na rozgrzany, ale niezbyt gorący olej wrzucać imbir oraz przyprawy i chwilę podgrzewać, żeby wydobyć aromaty.
Wyłożyć wszystkie składniki z obu naczyń do miksera. Miksować dodając powoli oliwę.
Podawać na pieczywie przybraną warzywami

niedziela, 13 maja 2012

Aromatyczne tosty

Wróciłam z pracy nieprzytomnie głodna. Jak wspomniałam wcześniej, głód jest moim najlepszym, kulinarnym doradcą. Dziś mam dzień na śródziemnomorskie smaki, więc przyszedł mi pomysł na tosty a'la pizza - wyjątkowo smakowite - żeby one tak wyglądały jak smakują...! Mięsożercy nie zauważyliby, braku żółtego sera - mówiłam, że ten majonez jest genialny... ;-)




Potzrebne będą:
  • chleb żytni, ciemny (bez grubych ziaren - może być też graham)
  • pokrojony w plasterki pomidor
  • pokrojona drobno cebula
  • pokrojone w plasterki czarne oliwki
  • sól&pieprz, oregano, czosnek granulowany
Kromki chleba zapiec w tosterze, następnie wyjąć, posmarować majonezem, położyć plastry pomidora, cebulę i oliwki, posypać przyprawami. Zapiekac w piekarniku na górnym opiekaczu przez około kwadrans (kontrolować!)

Dziś na śniadanie kasza jaglana i spółka

Nie miałam ochoty ani na kanapki, ani na słodkosci śniadaniowe. Przygotowałam zatem kaszę jaglaną z warzywami na sposób śródziemnomorski jak mi się zdaje. Danie może trochę obiadowe, ale właśnie taką miałam fantazję kulinarną w niedzielny poranek... ;)



Potrzebne będą:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5szklanki wody
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek małej cukinii
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 czarnych oliwek
  • olej
  • sól&pieprz, oregano, ocet balsamiczny
Kaszę dokładnie przepłukać i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować, aż cały płyn się wchłonie, następnie odstawić, żeby kasza "doszła" na ok. kwadrans.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, dorzucić cukinię w półplasterkach - smażyć mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać czosnek i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawić według uznania.  Smażyć kolejne 5 minut (nie więcej!) mieszając. Na koniec dodać kaszę (nie musi być cała ugotowana porcja - resztę można wykorzystać do innego dania), posolić i podsmażać ok. 2-4 minut.
Przełożyć na talerz i skropić octem balsamicznym.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...