W najnowszym, majowym magazynie
Vege, w kolejnym z cyklu artykule, podany jest przepis duetu Słoma&Trymbulak na pastę w stylu indyjskim - z surowym imbirem. curry i garam masala. Nie miałam wszystkch składników zatem nieco zmodyfikowałam przepis oraz zmniejszyłam ilości niektórych (np.200ml oliwy truflowej...!). Pierwszy raz od miesięcy wykonałam pastę kanapkową bez użycia czosnku czy cebuli i efekt, przyznaję, godny jest polecenia :)
Obok na talerzyku tost z dżemem i cynamonem.
Potrzebne będą:
- 20dag czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju
- 40ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 płaska łyżeczka garam masala
- 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 450ml wody
Soczewicę wrzucić na wrzącą wodę, zamieszać i gotować (od ponownego zawrzenia) ok. 20min często mieszając. Pod koniec dodać sól.
Na patelni na rozgrzany, ale niezbyt gorący olej wrzucać imbir oraz przyprawy i chwilę podgrzewać, żeby wydobyć aromaty.
Wyłożyć wszystkie składniki z obu naczyń do miksera. Miksować dodając powoli oliwę.
Podawać na pieczywie przybraną warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz