wtorek, 15 maja 2012

Pasta z czerwonej soczewicy

W najnowszym, majowym magazynie Vege, w kolejnym z cyklu artykule, podany jest przepis duetu Słoma&Trymbulak na pastę w stylu indyjskim - z surowym imbirem. curry i garam masala. Nie miałam wszystkch składników zatem nieco zmodyfikowałam przepis oraz zmniejszyłam ilości niektórych (np.200ml oliwy truflowej...!). Pierwszy raz od miesięcy wykonałam pastę kanapkową bez użycia czosnku czy cebuli i efekt, przyznaję, godny jest polecenia :)
Obok na talerzyku tost z dżemem i cynamonem.





Potrzebne będą:
  • 20dag czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 450ml wody
Soczewicę wrzucić na wrzącą wodę, zamieszać i gotować (od ponownego zawrzenia) ok. 20min często mieszając.  Pod koniec dodać sól.
Na patelni na rozgrzany, ale niezbyt gorący olej wrzucać imbir oraz przyprawy i chwilę podgrzewać, żeby wydobyć aromaty.
Wyłożyć wszystkie składniki z obu naczyń do miksera. Miksować dodając powoli oliwę.
Podawać na pieczywie przybraną warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...