sobota, 19 maja 2012

Hummus

Smak tego sosu chodził za mną od kilku dni. I wychodził... Dziś hummus z tego przepisu - oczywiście odpowiednio zmodyfikowanego przeze mnie - nie obeszło się bez sosu sojowego... :



Potrzebne będą:
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  •  ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej)
  • trochę wrzątku (lub gorącego wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sos sojowy do smaku (w marketach można dostać taki bez cukru, glutaminianu i benzoesanu sodu w przyzwoitej cenie)
Sezam podprażyć delikatnie na patelni do lekkiego zbrązowienia, wyłożyć do naczynia, w którym będzie miksowane danie, dodać oliwę i miksować do uzysyskania gładkiej masy. Miksując dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny) i miksować na dodając pomału ciecierzycę i sos sojowy - ja lubię, kiedy sosu sojowego jest dość dużo i hummus jest słonawy. Wrzątek dodawać stopniowo dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Z podanych składników sosu wyszło tyle, że będę miała zapas na kilka dni... :)



                                                                       ***

Hummus posłużył mi do przygotowania dania kanapkowego z burgerem marchewkowo-jaglanym oraz surówką z młodej kapusty, do której dodałam tym razem nieco mrożonego koperku.


Potrzebne będą:
  • bułka z ziarnami
  • hummus
  • kotlet warzywny
  • oliwki czarne
  • surówka
Bułkę podpiec w tosterze, aż stanie się lekko chrupiąca, posmarować hummusem, ułożyć na wierzchu kotlet i oliwki. Podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...