Potrzebne będą:
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki (lub wystudzonej ugotowanej)
- trochę wrzątku (lub gorącego wywaru z gotowania ciecierzycy)
- sos sojowy do smaku (w marketach można dostać taki bez cukru, glutaminianu i benzoesanu sodu w przyzwoitej cenie)
Z podanych składników sosu wyszło tyle, że będę miała zapas na kilka dni... :)
***
Hummus posłużył mi do przygotowania dania kanapkowego z burgerem marchewkowo-jaglanym oraz surówką z młodej kapusty, do której dodałam tym razem nieco mrożonego koperku.
Potrzebne będą:
- bułka z ziarnami
- hummus
- kotlet warzywny
- oliwki czarne
- surówka
Bułkę podpiec w tosterze, aż stanie się lekko chrupiąca, posmarować hummusem, ułożyć na wierzchu kotlet i oliwki. Podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz