niedziela, 20 maja 2012

Dwubarwne ciasto na niedzielę

Rodzice mieli mnie odwiedzić, zatem w ostatniej chwili otworzyłam internet, i znalazłam na puszce ten przepis. Wykonanie jest niesłychanie proste, a smak... Miny moich rodziców nie pozostawiały wątpliwości. Nawet Babcia-tradycjonalistka uznała, że jest bardzo smaczne i takie ciasto, to ona może jeść nawet jeśli nie zawiera mleka i jajek... :)



Potrzebne będą:
  • 1,5 szklanki mąki (używam pszennej zwykłej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (albo 2 zwykłej wielkości)
  • szczypta soli 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki oleju (np. słonecznikowego)
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego (lub innego naturalnego)
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie tym razem sojowe)
  • (później) 1,5  łyżki kakao
Rozgrzać piekarnik do 180st. (termoobieg)
Suche składniki (bez kakao) wymieszać dodając po kolei składniki wilgotne. Wlać połowę ciasta do wysmarowanej olejem formy keksowej, a do reszty masy dodać kakao i zmiksowac ponownie i wlać na wierzch jasnej masy. Kilka razy (3-4...?) "przekroić" nożem wzdłuż brytfanki, żeby ciasto ciemne lepiej wniknęło w jasne.
Piec około 1 godziny sprawdzajac patyczkiem wilgotność.


Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Chyba się skusze :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :)
    Dosyć długo było wilgotne - oklejało patyczek. Ale jak widać udało się dosuszyć.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...