- 1,5 szklanki mąki (używam pszennej zwykłej)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży cukier waniliowy (albo 2 zwykłej wielkości)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki oleju (np. słonecznikowego)
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego (lub innego naturalnego)
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie tym razem sojowe)
- (później) 1,5 łyżki kakao
Suche składniki (bez kakao) wymieszać dodając po kolei składniki wilgotne. Wlać połowę ciasta do wysmarowanej olejem formy keksowej, a do reszty masy dodać kakao i zmiksowac ponownie i wlać na wierzch jasnej masy. Kilka razy (3-4...?) "przekroić" nożem wzdłuż brytfanki, żeby ciasto ciemne lepiej wniknęło w jasne.
Piec około 1 godziny sprawdzajac patyczkiem wilgotność.
Po wyjęciu z pieca oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
Wygląda smakowicie :) Chyba się skusze :*
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuńDosyć długo było wilgotne - oklejało patyczek. Ale jak widać udało się dosuszyć.