Rano na moim stole zbyt często goszczą kanapki. Dziś miałam ochotę zjeść coś na ciepło. W rezultacie przygotowałam owsiankę - dostarczającą cenne witaminy: E, PP, B1, B6, minerały takie jak magnez, wapń czy selen, łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik.. Myślę, że smak tej potrawy zadowoliłby nawet bardziej wybredne podniebienia... :)
Potrzebne będą:
- 1,5 szkl mleka roślinnego (tym razem sojowe)
- 4 łyżki płatków owsianych Górskich
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka ulubionego dżemu
- 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
Do zimnego mleka w rondelku wsypać płatki i czekać aż się zagotują często mieszając (przywiera do dna!). Dodać sezam, mak, cukier i aromat waniliowy i gotwać stale mieszając ok 3-4 minut. Po wyłączeniu gazu dodać pokrojony w półplasterki banan i porządnie zamieszać.
(Jeśli danie jest zbyt gęste dodać odrobinę wody)
Owsiankę podawać ozdobioną dżemem, słonecznikiem oraz cynamonem.
mniamm ale mi ochoty narobiłaś;p;)
OdpowiedzUsuńtaki był zamysł... ;)
OdpowiedzUsuń