piątek, 25 maja 2012

Owsianka z makiem i sezamem

Rano na moim stole zbyt często goszczą kanapki. Dziś miałam ochotę zjeść coś na ciepło. W rezultacie przygotowałam owsiankę - dostarczającą cenne witaminy: E, PP, B1, B6, minerały takie jak magnez, wapń czy selen, łatwostrawne białko, skrobie oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (najkorzystniejsze dla naszego organizmu). Ponadto owsianka jest bogata w błonnik.. Myślę, że smak tej potrawy zadowoliłby nawet bardziej wybredne podniebienia... :)




Potrzebne będą:
  • 1,5 szkl mleka roślinnego (tym razem sojowe)
  • 4 łyżki płatków owsianych Górskich
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka ulubionego dżemu
  • 1 łyżka łuskanych nasion słonecznika
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta cynamonu
Do zimnego mleka w rondelku wsypać płatki i czekać aż się zagotują często mieszając (przywiera do dna!). Dodać sezam, mak, cukier i aromat waniliowy i gotwać stale mieszając ok 3-4 minut. Po wyłączeniu gazu dodać pokrojony w półplasterki banan i porządnie zamieszać.

(Jeśli danie jest zbyt gęste dodać odrobinę wody)

Owsiankę podawać ozdobioną dżemem, słonecznikiem oraz cynamonem.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...