czwartek, 17 maja 2012

Burgery marchewkowo-jaglane oraz krucha surówka z młodej kapusty

Zostało mi trochę ugotowanej kaszy jaglanej w lodówce, a że w pobliskim sklepie pojawiła się młoda, kruchutka kapusta postanowiłam skomponować takie danie:



Do wykonania najprostszej w świecie surówki potrzebne będą:
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • kawałek pora
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól&pieprz
Kapustę i pora drobno pokroić, wymieszać w naczyniu z resztą składników.



Do wykonania burgerów potrzebne będą:
  • 13dkg ugotowanej kaszy jaglanej (ok.2-3 pełnych łyżek)
  • 1 utarta drobno marchewka
  • 1 pokrojona i zeszklona na oleju cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki przennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól&pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do zmażenia
Kaszę wymieszać z resztą składnków, obtaczać w bułce i smażyć na oleju.

Jutro pewnie burgery posłużą mi jako składnik kanapek do pracy... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...