niedziela, 13 maja 2012

Dziś na śniadanie kasza jaglana i spółka

Nie miałam ochoty ani na kanapki, ani na słodkosci śniadaniowe. Przygotowałam zatem kaszę jaglaną z warzywami na sposób śródziemnomorski jak mi się zdaje. Danie może trochę obiadowe, ale właśnie taką miałam fantazję kulinarną w niedzielny poranek... ;)



Potrzebne będą:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5szklanki wody
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek małej cukinii
  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 czarnych oliwek
  • olej
  • sól&pieprz, oregano, ocet balsamiczny
Kaszę dokładnie przepłukać i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować, aż cały płyn się wchłonie, następnie odstawić, żeby kasza "doszła" na ok. kwadrans.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, dorzucić cukinię w półplasterkach - smażyć mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać czosnek i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawić według uznania.  Smażyć kolejne 5 minut (nie więcej!) mieszając. Na koniec dodać kaszę (nie musi być cała ugotowana porcja - resztę można wykorzystać do innego dania), posolić i podsmażać ok. 2-4 minut.
Przełożyć na talerz i skropić octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...