Potrzebne będą:
- pęczek bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 spore ząbki czosnku
- 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- 1/3 kostki tofu tradycyjnego
- sól&pieprz
- ewentualnie kilka suszonych pomidorów w zalewie
Zioła, ziarna, oliwę, czosnek (utarty na drobnej tarce) sól&pieprz zmiksować na gładką masę. Wkruszyć w to ser i rozgnieść widelcem tak, żeby zostało trochę widocznych, jasnych kawałków, żeby masa wyglądała mniej więcej tak:
Na patelni na oleju z zalewy podsmażać przez ok.20 sekund lekko rozdrobnione pomidory (ja miałam takie z kaparami - wyborne...!), dodać porcję makaronu ugotowanego al dente, podsmażać chwilę do momentu, aż makaron się zagrzeje. Następnie dodać sos i chwilę mieszać podgrzewając.Wyłożyć na talerz.
Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego! :)
Supcio, zlinkowałam Twoje słonecznikowatości u siebie :)
OdpowiedzUsuńMiło :)
Usuń