Potrzebne będą:
- pół czerwonej cebuli
- 15cm kawałek pora
- 1/3 czerwonej papryki
- spora garść kiełków z fasoli mung
- 2-3 łyżki oleju
- 4 kotlety z tekstury sojowej
- 0,5 l bulionu
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sos sojowy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl wody
Paprykę pokroić w paseczki, pora w ukośne plasterki, cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju, na silnym płomieniu smażyć ok. 5 minut paparykę, następnie dodać kotlety i smażyć kolejne 5 minut stale mieszając. Potem dodać pora, cebulę, kiełki oraz przyprawy i smażyć stale mieszając kolejne 3 minuty. Wlać pół szklanki bulionu z gotowania kotletów oraz sok z pomarańczy i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać rozmieszaną w wodzie mąkę. Zagotować, a po wyłączeniu ognia doprawić sosem sojowym. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta rozrzedzić wrzątkiem.
Podawać z ryżem jaśminowym posypany czarnym i białym sezamem (jeśli jest w posiadaniu oczywiście ;) )
Zaintrygowało mnie połączenie pomarańczy i cynamonu :) Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńMożna jeszcze dodać odrobinę drobniutko utartej skórki z pomarańczy ;)
OdpowiedzUsuń