piątek, 8 czerwca 2012

Pomarańczowo-cynamonowy sos azjatycki

No, załóżmy, że azjatycki ten sos, bo przecież i kiełki fasoli mung, i imbir i ryż jaśminowy... Jadłam kiedyś coś podobnego w azjatyckiej knajpie. To znaczy podobnym był smak - połączenie aromatu pomarańczy z cynamonem - jak dla mnie genialne. W zasadzie był to sos do sajgonek, ale cóż z tego... ;) Sama starałam się rozkminić resztę. Danie przygotowuje się niezwykle szybko, ale pod warunkiem, że wszystkie składniki są wcześniej przygotowane. Wychodzi coś takiego:


Potrzebne będą:
  • pół czerwonej cebuli
  • 15cm kawałek pora
  • 1/3 czerwonej papryki
  • spora garść kiełków z fasoli mung
  • 2-3 łyżki oleju
  • 4 kotlety z tekstury sojowej
  • 0,5 l bulionu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki  mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl wody
Kotlety gotować 5 minut w bulionie. Odsączyć i pokroić w paseczki.
Paprykę pokroić w paseczki, pora w ukośne plasterki, cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju, na silnym płomieniu smażyć ok. 5 minut paparykę, następnie dodać kotlety i smażyć kolejne 5 minut stale mieszając. Potem dodać pora, cebulę, kiełki oraz przyprawy i smażyć stale mieszając kolejne 3 minuty. Wlać pół szklanki bulionu z gotowania kotletów oraz sok z pomarańczy i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać rozmieszaną w wodzie mąkę. Zagotować, a po wyłączeniu ognia doprawić sosem sojowym. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta rozrzedzić wrzątkiem.
Podawać z ryżem jaśminowym posypany czarnym i białym sezamem (jeśli jest w posiadaniu oczywiście ;) )

2 komentarze:

  1. Zaintrygowało mnie połączenie pomarańczy i cynamonu :) Koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jeszcze dodać odrobinę drobniutko utartej skórki z pomarańczy ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...