W markecie zawsze stojąc przed półką sklepową, staję też przed dylematem co by tu przyrządzić na obiad. Dzisiejszą inspiracją był jakiś Fix Knorra czy innej Apetity - Zapiekanka warzywna z ziarnami słonecznika. Postanowiłam tym razem nie kupować szajsu i po przestudiowaniu składu oraz przepisu uznałam, że własnym sumptem dam radę przygotować takie danie. Ba! Nawet lepsze...! Sami popatrzcie...:
Potrzebne będą:
- 1 niewielki bakłażan
- 0,5kg pieczarek
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosknku
- 1 brokuł
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szkl. majonezu z nerkowców
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- garść łuskanych ziaren słonecznika
- sól&pieprz
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka imbiru (suchy)
- 1 łyżeczka cynamonu (nawet więcej jeśli pasuje)
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
Z brokuła odciąć różyczki i podgotować je w osolonym wrzątku ok. 3 min.
Pomidory spażyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i smażyć ok. 2min. Następnie dodawać pokrojone w plasterki paprykę i pieczarki. smażyć mieszając. Dodać pomidory, przyprawy, sól (nie żałować, ale ostrożnie jednak...) oraz pieprz, a po ok. 5min. pokrojony w kostkę bakłażan (nie obierać!). Warzywa wydzielają sporo sosu, dusić je zatem na wolnym ogniu kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i brokuł i porządnie wymieszać.
Przełożyć do naoliwionej i wysypanej bułką tartą formy i przykryć majonezem z nerkowców.
Piec ok. 30min. w temperaturze 200st. w termoobiegu. Na koniec można włączyć górną grzałkę (grill) na ok. 5min. żeby powstała rumiana skorupka.
Danie podawać posypane prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Te fixy to syf, mogą w nich być inozyniany, a więc enzymy z suszonej ryby :(
OdpowiedzUsuńNie było tego w Fixie, ale i tak nie kupiłam. Syf to syf - część przypraw była konserwowana dwutlenkiem siarki...
OdpowiedzUsuń