Sos beszamelowy robi się z masła, mąki i mleka, ale nie w wersji wegańskiej. Gdyby moja Starsza Latorośl nie była uczulona na soję, pewnie byłby zrobiony, ów sos, na mleku sojowym. Zatem w wersji wegańskiej robi się z oleju, mąki i mleka kokosowego. Oczywiście z dodatkiem przypraw.
Potrzebne będą:
- 2 paczki zielonych szparagów
- 3 średnie marchewki
- łyżka cukru
- 5-6 łyżek oleju
- 1 kopiasta łyżka białej mąki
- 2/3 puszki mleka kokosowego
- 0,5 szkl wrzątku
- sól&pieprz
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Olej rozgrzać w rondelku i dodać mąkę. Podgrzewać mieszając. Do wrzącej masy dodac mleko kokosowe, a gdy zagotuje się, dodać wrzatek oraz przyprawy. Zagotowac ponownie i wyłączyć ogień pod naczyniem.
Szparagi odsączyć, marchewki pokroić wzdłuż na 4-6 części, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz