środa, 13 czerwca 2012

Ekspresowa zupa z cukinii

Na szybko musiałam wydumać coś na obiad. Do zupy miałam wszystko, bo przecież potrzeba tak niewiele. Nawet czasu niewiele. Tak ze 40 min. max.


Potrzebne będą:
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 niewielka cukinia
  • 4 łyżki ryżu
  • koperek
  • sól&pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 litry wody
  • mleko kokosowe
  • oliwa z oliwek
Marchew, selera i cebulę obrać. Marchew oraz seler utrzeć na grubszej tarce ("łezki"), cebulę drobno skroić. Wodę wlać do garnka, wrzucić do niej rozdrobnione warzywa, sól&pieprz, zagotować i gotować tak ok 20 minut. Następnie dodać utartą grubo cukinię (nie obierać!) i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i koperek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wrzątku.
Podawać dodając na talerzu mleczko koko oraz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...