środa, 13 czerwca 2012

Grzanki z pieczarkami

Kiedyś jadłam tak przyrządzone pieczarki w podróży, jakiejś przydrożnej knajpie. Oczywiście wówczas smażone były na maśle, ale te na oleju w niczym tamtym nie ustępują. Smażenie oraz dodatek pieprzu i soli wydobywa z grzybów soczystość i moc aromatów. Świetne danie na szybką kolację, a także podczas nalotu niespodziewanych gości:


Potrzebne będą:

  • 2 spore pieczarki
  • olej
  • sól&pieprz
  • kromki białego pieczywa
  • zielona natka pietruszki
Pieczarki pokroić w niezbyt grube półplasterki, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z dodatkiem sporej ilości pieprzu ok. 5 minut stale mieszając. W międzyczasie wrzucić kromki chleba do tostera (tudzież do nagrzanego piekarnika). Tuż przed wyłączenia płomienia pod patelnią, pieczarki posolić.
Wykładać na grzanki posypując posiekaną natką.
Ja dodatkowo posypałam kanapki migdałami zmielonymi (wraz ze skórkami) w młynku do kawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...