środa, 17 października 2012

Tortilla podobno meksykańska

Dziś placki pszenne, jak podaje wikipedia, meksykańskie, w wydaniu wegańskim z sałatką oraz smażonymi pieczarkami. Wszelkie fasole, przeważnie polecane do tego zawijańca, średnio mi się komponują. No, chyba że jest to majonez z fasoli ;-)


Danie jest banalnie proste. Potrzebne będą:

Na sałatkę:
  • 2 garście pokrojonej kapusty pekińskiej (lub sałaty lodowej)
  • 2 pokrojone ogórki kiszone
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • kawałek pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 starte na grubej tarce jabłko
  • łyżka (lub więcej) nerkowców, tudzież uprażonych na patelni pestek dyni lub słonecznika
  • olej lniany (lub oliwa)
  • sok z cytryny
  • ew. szczypta cukru
Wszystkie składniki sałatki wymieszać -  najlepiej zrobić ją wcześniej i odstawić przynajmniej na godzinę, żeby składniki się "przegryzły" - u mnie stała całą noc w lodówce - poprzedniego wieczoru strasznie zgłodniałam i skroiłam całą michę sałatki... ;)

Na tortille:
  • tortille
  • pieczarki
  • olej do smażenia
  • sól&pieprz
  • ew.posiekana natka pietruszki
  • majonez roślinny
  • keczup

Placki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofali, posmarować majonezem i keczupem



Następnie wyłożyć na wierzch łychę, (lub dwie) sałatki, a na to usmażone, a potem potraktowane solą oraz pieprzem pieczarki. Dodać pietruszkę



...a potem całość zwinąć i pałaszować ze smakiem.

Pochłonęłam dwie porcje...

2 komentarze:

  1. O, jabłko w tortilli, tego jeszcze nie bylo :)

    Sluchaj, usun moze wpisywanie hasel z tych dziwnych obrazkow? Ciezko sie je czyta, a moznaby szybciej komentowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1)Z jabłkiem, bo to polska wersja meksykańskiego placka ;)

      2)Gotowe! :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...