piątek, 19 października 2012

Curry z pulpetami

Najwyraźniej nadejście jesieni powoduje u mnie przesunięcie się sympatii kulinarnych z lżejszych i szybszych posiłków o azjatyckim czy też włoskim rodowodzie,  w stronę bardziej korzennyno-pikantnych i rozgrzewających dań indyjskich. Gdy tylko zaczęły się chłody i szarugi moje kubki smakowe jęły domagać się przypraw ostrzejszych, powodujących rozgrzanie organizmu - cynamon, curry (w której to mieszance jest również imbir) a także cayenne. Oraz oczywiście cebula i czosnek -duuużo...!
Dlatego dziś curry. Z pulpetami z sezamowej pasty z soczewicy, które zrobiłam kilka dni temu i zamroziłam, a dziś tylko wrzuciłam do sosu. No dobra, nie jest to danie szybkie. Dziś jednak miałam nieco więcej czasu niż zwykle (niespodziewane L4), więc mogłam poszaleć.
Do tego ekspresowa surówka. No powiem Wam, palce lizać ! ;-)





Potrzebne będą:

Na pulpety:
  • ok. 1 szkl. pasty kanapkowej (najlepiej z jakichś fasolek)
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka curry
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól&pieprz (sporo!)
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki
  • ewent. jakikolwiek płyn, gdyby masa była zbyt gęsta
  • wiórki kokosowe do obtaczania
Na curry:
  • 1,5 szkl. ryżu
  • 3 szkl. wrzątku
  • 1 pełna łyżeczka curry 
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 puszka pokrojonego ananasa w zalewie
  • 1 puszka mleczka koko
  • 5-7 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • spora szczypta cayenne
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki ciepłej wody
Na sałatkę:
  • garść skrojonej w paski sałaty lodowej
  • po kawałku czerwonej i żółtej papryki skrojonych w paski
  • czubata łyżka kawałków ananasa z puszki
  • 1-2 łyżki oleju lnianego (najlepiej budwigowy)


Pulpety:
Skroić drobno cebulę i zrumienić na oleju, dodać utarte na dużych oczkach pieczarki, a gdy zmiękną dodać sól i sporo pieprzu. Połączyć z pastą, dodać resztę składników i porządnie wymieszać. Obtaczać w wiórkach, układać w wysmarowanym olejem, zamykanym naczyniu i piec ok 40min. ww termoobiegu w temp. 175st. - tak właśnie:




Curry:
Ryż wymieszać z przyprawami i solą, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem aż całkowicie wchłonie cały płyn.
Na patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy rumiana dodać pokrojony w plasterki czosnek, po minucie dodać przyprawy i smażyć jeszcze ok 20sek. Następnie wlać płyn z ananasów oraz mleczko koko i sos sojowy. Gdy wszystko zawrze dodać rodzynki, połowę ananasów oraz upieczone pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 5-7 minut.
Mąkę kuku wymieszać z sokiem z cytryny i wodą (najlepiej w niewielkim słoiczku potrząsając energicznie) i wlać do sosu. Wymieszać porządnie i gotować jeszcze najwyżej 5min. często mieszając, gdyż potrawy zagęszczane mąką często przywierają do dna naczynia.


Sałatka:
Warzywa i ananas wymieszać z olejem.



2 komentarze:

  1. Niby wszystko fajnie, bardzo ladnie to wyglada, ale "pasta kanapkowa" brzmi dosyc enigmatycznie, nie lepiej byloby to rozpisac? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link do przepisu na pastę jest w treści nad zdjęciami, ale dorzucę jeszcze jeden w składnikach... ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...