środa, 10 października 2012

Sezamowa pasta z soczewicy

Wracam po dłuższej przerwie. Bez tłumaczeń, za to z przepisem na  pastę z soczewicy z sezamem, która gościła dziś rano na moim stole.Posmarowałam nią wafle ryżowe Musli - z algami i bananem (Sonko). Na drugiej  kromce banany, jabłko i cynamon:


Potrzebne będą:

  • ok. 1 szklanki suchej soczewicy
  • wrzątek
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sos sojowy
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • kawałek selera
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe, rzecz jasna)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • zioła do smaku (u mnie akurat świeży tymianek i bazylia)
Soczewicę zalać wrzątkiem (tak na 3 palce wody nad poziomem soczewicy), zagotować i ugotować na gęsto. Gdy miękka, odstawić do lekkiego wystudzenia.

Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać utarte na drobnej tarce seler i marchewkę i podsmażać 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodać starty drobno czosnek i podsmażać kolejne 2 minuty.

Soczewicę i warzywa połączyć w naczyniu do miksowania, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na koniec, dla zagęszczenia, można dodać bułkę tartą.


Powiem Wam, że te wafle z dodatkiem owoców i cynamonu smakują wyśmienicie... ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...