Potrzebne będą:
- ok. 1 szklanki suchej soczewicy
- wrzątek
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- sos sojowy
- 4 łyżki oleju lnianego
- kawałek selera
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe, rzecz jasna)
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- zioła do smaku (u mnie akurat świeży tymianek i bazylia)
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać utarte na drobnej tarce seler i marchewkę i podsmażać 2-3 minuty często mieszając. Na koniec dodać starty drobno czosnek i podsmażać kolejne 2 minuty.
Soczewicę i warzywa połączyć w naczyniu do miksowania, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na koniec, dla zagęszczenia, można dodać bułkę tartą.
Powiem Wam, że te wafle z dodatkiem owoców i cynamonu smakują wyśmienicie... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz