wtorek, 22 maja 2012

Pomidorowy sos do makaronu

Ech, niecierpliwa jestem...! Zamiast poczekać do jutra, dokupić zieloną bazylię oraz zielone oliwki, już dziś ugotowałam sos do makaronu - łakomstwo niekiedy wygrywa z moją (słabą) silną wolą... ;)
Tak czy siak mieliśmy lekką, ciepłą kolację:



Potrzebne będą:
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 spora marchewka
  • 1 szklanka wrzątku
  • 500g kartonik przecieru pomidorowego
  • sól&pieprz
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (pewnien Włoch twierdzi, że cynamon nadaje pomidorom aksamitnego smaku niwelując jednocześnie nadmierną ich kwaśność - zgadzam się z nim...)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • garść (lub dwie) czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek extra vergine
Drobno pokrojoną cebulę lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz cynamon i smażyć jeszcze najwyżej minutę. Dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę (dosładza i zagęszcza sos, a także stanowi dodatkowe źródło witamin) i podsmażać około minuty mieszając stale. Dodać wrzącą wodę, sól i pozostałe przyprawy i dusić pod przykrywką ok. pół godziny, żeby marchewka dobrze się rozgotowała. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać pokrojone w plasterki oliwki i gotowac jeszcze kwadrans ( lub, jeśli sos jest zbyt rzadki, dłużej, ale wówczas bez pokrywki i często mieszać)
Sos podawać z makaronem polany łyżeczką oliwy z oliwek.

3 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam pomidorów z cynamonem, spróbuję chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamonu praktycznie nie czuć. Ma on raczej na celu, jak wpominałam, zmienić odczuwanie innych smaków. Chociaż ja lubię dodac go odrobinę więcej... ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...