wtorek, 17 kwietnia 2012

Aromatyczna i sycąca zupa dahl

Świetne, gęste i sycące danie. Podczas przygotowania w całym domu roznosi się wyjątkowy aromat przypraw.
Podane ilości nakarmiłyby pułk wojska, można zatem wszystkie składniki odpowiednio ograniczyć. Ja lubię ugotować więcej  i, jeśli nie zjemy w ciągu 2 dni, zamrozić. Niekiedy taka mrożonka jest niezmiernie przydatna...



  • 2 srednie cebule
  • 2 marchwki
  • kawałek pietruszki i selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok.20dag czerwonej soczewicy
  • ok.3 litrów wody
  • mały przecier pomidorowy
  • szczodra szczypta cynamonu,
  • łyżeczka garam masala, (jeśli nie ma podwoić ilość curry)
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka tartego korzenia imbiru (można więcej)
  • łyżeczka kminku mielonego,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pieprz&sól
  • mleczko kokosowe
  • olej lniany
  • sos sojowy (najlepiej naturalny, bez karmelu)
  • prażone na suchej patelni ziarna np.słonecznika
Na dnie garnka (najlepiej stalowego, ale emaliowany też się nada) rozgrzać olej i zrumienić pokrojoną dość drobno cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać po kolei przyprawy, każdą dokładnie wymieszać. Podgrzewanie przypraw wydobywa z nich intensynwny aromat. Cynamonu nie czuć w potrawie, ale powoduje, że smak pomidorów nie jest dominujący. Przyprawy podgrzewać około 5-10 sekund każdą na średnim ogniu. Następnie zalać wszystko wodą (najlepiej wrzątkiem), dorzucić utarte na drobnej tarce (małe "łezki") warzywa wraz z czosnkiem oraz soczewicę i gotować około 30-40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz sól i ponownie gotowac około 10 minut.

Zupę podawać z mleczkiem kokosowym, łyżeczką sosu sojowego i oleju lnianego oraz posypaną prażonymi ziarnami i zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...