Podane ilości nakarmiłyby pułk wojska, można zatem wszystkie składniki odpowiednio ograniczyć. Ja lubię ugotować więcej i, jeśli nie zjemy w ciągu 2 dni, zamrozić. Niekiedy taka mrożonka jest niezmiernie przydatna...
- 2 srednie cebule
- 2 marchwki
- kawałek pietruszki i selera
- 2-3 ząbki czosnku
- ok.20dag czerwonej soczewicy
- ok.3 litrów wody
- mały przecier pomidorowy
- szczodra szczypta cynamonu,
- łyżeczka garam masala, (jeśli nie ma podwoić ilość curry)
- łyżeczka curry,
- łyżeczka tartego korzenia imbiru (można więcej)
- łyżeczka kminku mielonego,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta papryki ostrej,
- natka pietruszki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- pieprz&sól
- mleczko kokosowe
- olej lniany
- sos sojowy (najlepiej naturalny, bez karmelu)
- prażone na suchej patelni ziarna np.słonecznika
Zupę podawać z mleczkiem kokosowym, łyżeczką sosu sojowego i oleju lnianego oraz posypaną prażonymi ziarnami i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz