sobota, 23 czerwca 2012

Cukinia i bakłażan po chińsku oraz sezamowa sałatka z ogórków

Co tu zrobić na obiad....? Lodówka świeci pustkami, spiżarnia również. Koniec miesiąca sprzyja jednak kreatywności. Zajrzałam zatem do lodówki oraz spiżarni i moja muza kulinarna odezwała się. Dziś wielki powrót chińszczyzny - sos z ryżem jaśminowym oraz sezamowa sałatka z ogórków - sezam, jak podaje Wegetariański Świat "to niezastąpiony środek przeciwko osteoporozie. Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia: w 100 g sezamu zawarte jest 1160 mg wapnia. Dla porównania: mleko krowie zawiera go 118 mg, jaja kurze 65 mg, mleko kozie 120 mg, a rożne sery od 250 do 850 mg." A zatem dziś u mnie sezam i w sosie i w sałatce:



Potrzebne będą:

do sosu:
  • 0,5 bakłażana
  • 1 niewielka cukinia
  • kawałek papryki
  • 1/4 dużego pora
  • 1 średnia cebula (najlepiej młoda lub czerwona)
  • 1 łyżka sezamu
  • olej do smażenia
  • ok. 300 ml bulionu (domowy lub z kostki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub ryżowej  - nie miałam ziemniaczanej, więc zmieliłam w młynku do kawy 2 łyżki ryżu)
  • 100 ml zimnej wody
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 łyżka octu winnego (najlepiej jakby był ryżowy, ale nie miałam)
  • 1 płaska łyżka przyprawy do potraw chińskich (lub w sumie ta sama ilość imbiru, papryki słodkiej, anyżu, czosku granulowanego, pieprzu czarnego itp. )
do sałatki:
  • 2 zgrabne ogórki gruntowe (mogą być zwykłe)
  • olej sezamowy
  • ocet balsamiczny
  • 1 płaska łyżka sezamu
  • sól&pieprz
  • odrobina cukru pudru (lub jakiegoś słodu)
Cukinię i pora pokroić w półplasterki, bakłażan w ćwierć plasterki, cebulę w piórka (coś co przypomina kształtem cząstki pomarańczy), paprykę w paseczki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej i smażyć kolejno cukinię i bakłażan na dużym płomieniu wyjmując poprzednie, usmażone już porcje. Po bakłażanie wrzucić paprykę, a po minucie pora i cebulę. Stale mieszając smażyć ok. 3 minuty, a następnie dodac przyprawy, sezam i podlać gorącym bulionem dodając resztę, usmażonych już warzyw. Gotować od zawrzenia ok. 3 minut, następnie dodać rzmieszaną w 100 ml wody mąkę ziemniaczaną, porządnie zamieszać i pozwolić wrzeć potrawie przez kolejne 3 minuty.  Wyłączyć ogień i dodać olej sezamowy oraz sos sojowy.



Podawać z ryżem (najlepiej jaśminowym) z dodatkiem odrobiny pokrojonego szczypioru oraz sałatką z ogórka, którą robi się tak:
-ogórki obrać, pokroić w półplasterki, posypać solą, pieprzem i cukrem pudrem oraz skropić octem balsamicznym i olejem sezamowym. Niech się smaki pzregryza. W tym czasie uprażyć na suchej patelni sezam, a gdy się zrumieni lekko posypać nim danie i zamieszać.
Dlaczego dodaję cukier? Żeby przełamać kwaśny smak octu.




A po takich daniach obowiązkowo zielona herbata - u mnie jaśminowa.
Mmmmmm... 


2 komentarze:

  1. Witaj
    Właśnie uruchomiłam agregator blogów kulinarnych, czyli coś jak durszlak tylko stworzony specjalnie dla wegetarian by nasze przepisy nie gineły w gąszczu mięsożerców ;)
    Serdecznie zapraszam Cię do odwiedzenia go pod adresem http://vegespot.pl i jeśli przypadnie Ci do gustu zarejestrowania się i dodania bloga do katalogu.
    Pozdrawiam
    Aniko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, witam i dziękuję za zaproszenie. Świetny pomysł :) Dostałam już info na Facebooku od zaprzyjaźnionej blogerki - dobre wiadomości szybko się rozchodzą... ;)
    Niebawem się tam zarejestruję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...