piątek, 1 czerwca 2012

Bakłażan i sos tatarski

Bakłażany to ostatnio moja obsesja. Dziś nastąpiło apogeum. Wróciłam z pracy z silnym postanowieniem zjedzenia smażonych bakłażanów. Koniecznie z czosnkiem. A że przy okazji naszła mnie ochota na sos tatarski (wegański oczywiście) wynikło danie może nieco zbyt tłuste, ale zaspokajające w pełni nagłą potrzebę mojego podniebienia... ;)



Potrzebne będą:

  • bakłażan
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 1 korniszon
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek marynowanej papryki
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. pół godziny. W międzyczasie wymieszać majonez z posiekanymi cebulą, korniszonem i papryką.
Bakłażan odsączyć z nadmiaru wilgoci i usmażyć dodając pod koniec pokrojone w plasterki ząbki czosnku. (Czosnek smażyć najwyżej 2 min. mieszając)
Podawać z grzankami oraz z dodatkiem zielonych oliwek i zielonej bazylii.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...