sobota, 2 czerwca 2012

Chińszczyzna

Przyznaję się bez bicia - użyłam Fix Knorra do potraw chińskich.  Ale przyznaję też, że danie wyszło niesłychanie smakowite, zatem czuję się usprawiedliwiona. :)
Chińszczyzna z bakłażanem oczywiście. Urokowi bakłażanow nadal nie potrafię się oprzeć, zatem goszczą na moim stole dość często.






Potrzebne beda:
  • pół bakłażana pokrojonego w plastry
  • sól
  • 6-8 kotletow sojowych
  • kostka rosołowa (lub 0,5l. bulionu D.I.Y.)
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 mały por
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu ryżowego (balsamicznego, lub innego owocowego)
  • Fix do potraw chińskich
  • 300 ml wody
Plastry bakłażana posolić i odstawić na ok. 0,5 godz, żeby wypłynął z nich goryczkowaty płyn, następnie usmażyć je na oleju - uwaga! chłoną bardzo dużo tłuszczu - odsączac na ręczniku papierowym. Podzielić na ćwierćplasterki.

Kotlety gotować 5 minut w bulionie, następnie odsączyć i pokroić w paseczki. (Można podsmażyć na oleju - ja tak zrobiłam, ale potrawa robi się nieco zbyt tłusta)

Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pora w ukośne półplasterki. Na rozgrzanym oleju na patelni smażyć paprykę (na dość silnym płomieniu) przez ok 3 minuty, stale mieszając. Następnie dodać cebulę i pora i podsmażać kolejne 3 minuty. Na koniec dodac pokrojony w plasterki czosnek i smażyć najwyżej 1 minutę, o lekkiego zrumienienia. Na koniec dodać paseczki sojowe i bakłażany oraz ocet.

Fix rozmieszać w wodzie i zalać nim potrawę. Doprawić, po wyłączeniu ognia, sosem sojowym.

Danie podawać z ryżem jaśminowym, lub makaronem sojowym, skropione olejem sezamowym i posypany sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...