czwartek, 10 maja 2012

Absolutnie genialny majonez z nerkowców

Jestem wielką fanką nie do końca zdrowego jedzenia w tym wszelkiej maści sosów i majonezów, ale jak dotąd żaden majonez wyprodukowany bez użycia jaj mnie nie zachwycił. Do dziś...
Użyłam puszkowego przepisu nieco go modyfikując - sos nie jest RAW, nie dodałam kalafiora, oleju lnianego, ani syropu z agawy, gdyż nie posiadam. Tak czy siak majonez ma wspaniały, kremowo-mleczny smak i jest po prostu zachwycający :)




Potrzebne będą:



  • szklanka orzechów nerkowca
  • pół szklanki wody źródlanej
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • sól&pieprz do smaku
  • ewentualnie łyżeczka sztucznego miodu
Orzechy namoczyć na ok.2 godziny w wodzie. Odcedzić, a następnie zmiksować na gładką masę ze źródlaną wodą. Można dodać na początek mniej wody i w razie potrzeby dolewać, pamiętając jednak, iż będziemy dodawać później olej. Mój mikser przy dodaniu zbyt małej ilości płynu rozrzucał suchą masę po ściankach naczynia, a nożyki chodziły sobie a muzom.
Gdy już masa osiągnie pożądaną gładkość, nie przerywając miksowania dodawać bardzo powoli olej, a następnie po kolei resztę składników.




2 komentarze:

  1. W jaki sposób namoczyć szklankę orzechów w połowie szklanki wody? Czy to aby nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej niedopowiedzenie - chodziło mi o namoczenie w jakiejś tam wodzie, a potem odsączenie i zmiksowanie w owej pół szklance wody.
      Już poprawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...