Cynamonowe racuchy z jabłkiem to dobry pomysł na ukojenie nerwów maturzystki... :)
Potrzebne będą:
- 400ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 5 łyżek białej mąki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy)
- 2 łyżki mąki z grochu (zmieliłam w elektrycznym młynku do kawy)
- 1 duży cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pokrojone w plasterki, obrane jabłka
- olej
- cukier puder
- cynamon
- dżem
Pierwszych 6 składników zmiksować na gładką masę i odstawić na ok. 15-20 minut. Następnie dodać jabłka. Smażyć na rozgrzanym oleju wyjmując kawałki jabłek umaczane porządnie w cieście.
Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem, oraz, ewentualnie, z odrobiną (u mnie większą odrobiną... ;) ) dżemu.
Przyznam się, że nigdy nie robiłam, zawsze jadłam takie przygotowane przez kogoś. Może w końcu się skuszę? :D
OdpowiedzUsuńMniam :D
Polecam. Świetnie smakują też z bananami. Do smażenia raczej nie należy używać zbyt wiele oleju, bo bardzo nasiąkają. Powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń