wtorek, 22 maja 2012

Botwinka

Dziś tradycyjnie: botwinka oraz ziemniaczki okraszone cebulką




Potrzebne będą:
  • 2 pęczki botwinki (u mnie w jednym pęczku były większe buraczki co nadało zupie ładny kolor)
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5l rosołu warzywnego (z kostki lub ugotowanego z włoszczyzny)
  • 2/3 szkl mleka kokosowego
  • 1/3 szkl wody
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • do smaku: pieprz i sos sojowy
  • koperek


Oczyszczoną i umytą botwinkę pociąć na małe (nie więcej niż 1cm) kawałki, buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki i wszystko  to poddusić na patelni na oleju.
Gdy warzywa będą miekkie przełożyć je z patelni do garnka z wrzącym rosołem. Dodać ocet oraz cukier i gotować około 10 minut. Mleko wymieszać z wodą i mąką tak, żeby nie było grudek i wlać do garnka mieszając jego zawartość. Gotować kolejne 10 minut. Po wyłączeniu ognia dodać koperek i sos sojowy.

Ocet służy zachowaniu czerwonego koloru i nadaniu smaku. Cukier równoważy kwaśność.

Na oddzielnym talerzu podawać tłuczone ziemniaki z koperkiem polane podsmażoną na oleju cebulką.



4 komentarze:

  1. zbieram się, żeby w końcu tej botwinki spróbować, bo u mnie w domu nigdy nie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - u mnie jedna z bardziej lubianych zup :)

      Usuń
  2. Jutro robię, o taak! A to takie mleko kokosowe z puszki czy wiórki koko zmiksowane z wodą? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe najzwyklejsze z puszki. Myślę, że równie smaczne wyjdzie z każdym innym roślinnym mlekiem :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...