poniedziałek, 15 lutego 2016

Zapiekanki z serem

Poranne zapiekanki z serem. Tak, kupiłam niedawno w lokalnym markecie wegańskie Vege Plastry od Pol Soi. Leżały w lodówce czekając na swoją kolej. Dziś rano uznałam, że może jednak zjem śniadanie wytrawne. 

Moja opinia o tym wegański serze? Smakiem, zapachem i wyglądem (szczególnie po zapiekaniu...) nie powala, ale daje radę. W sumie po wyjęciu z piekarnika myślałam, ze będzie gorzej. Ale spoko. W sumie na wyjazd, żeby tak zapakować i w warunkach polowych przygotować coś na szybko jest OK, jednak nie kupię zbyt prędko kolejnego tej marki. Nie wyjeżdżam aż tak... ;p


Zapiekanki:
-3 kromki chleba
-1/2 czerwonej cebuli - pokroić drobniej
-2 duże pieczarki - pokroić w ćwierćplasterki
-1/2 pomidora pokrojonego w ćwierćplasterki
-5-6 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
-sól, pieprz, czosnek granul., oregano
-natka pietruszki - posiekana
-Vege Plastry o smaku Emmentalera pokrojone w trójkąciki

Cebulę podsmażyć na oleju, posolić. Dodać pieczarki i czosnek, i smażyć dalej mieszając. Dodać pomidor, oliwki i oregano, oraz ew. nieco soli do smaku. Na koniec dodać połowę natki.

Masę przełożyć na kromki pieczywa i zapiekać ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 st.C - dolne grzanie bez termoobiegu.
Po tym czasie położyć na wierzchu kawałki sera i zapiekać kolejne 5 minut.

Podawać z keczupem i resztą natki.




6 komentarzy:

  1. Szkoda że ten ser się nie topi :( Mimo wszystko zapiekanki wyglądają pysznie i takie pewnie też były :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podchodzilam podobnie jak Ty, z rezerwa, ale po pierwszym kęsie moje watpliwosci na ten temat zniknely - nie topi sie, ale jest miekki ;)

      Usuń
  2. O matko, co oni mają z tym o smaku? Jest tyle pysznych wegetariańskich i wegańskich dań, że soja o smaku kotleta, parówki, sera, miodu i nie wiem czego jeszcze mnie rozwala. Jogurtów o smaku truskawkowym też nie jem, bo wolę wrzucić truskawkę z mrożonki lub dżemik, a nie jeść czerwieni koszenilowej lub krokosza barwierskiego (żuczki) o smaku truskawki. Choć wege nie jestem. Ale dania roślinne są pycha, a poza tym to zdrowo choć parę razy w tygodniu oprzeć się na roslinach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, ja akurat nie jestem fanką nowinek, ale niekiedy warto spróbować czegoś innego.
      a weganie nie jedzą koszenili ;)

      Usuń
  3. Polecam ser VioLife- zupelnie inna bajka:) Nie topi sie super, ale w smaku jest bardzo podobny do sera:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...