środa, 26 listopada 2014

Sznycle z tofu i inne improwizacje

Kolejny z szybkich obiadów do pracy - sznycle. Sznycle są z tofu, które zalegało w lodówce i łypało na mnie za każdym razem, gdy tam zaglądałam. Z kostki (180g) starczyło dwie porcje.
Ciasto do obtaczania kotlecików robi się szybko i niedrogo.



Ciasto-panierka:
-kopiasta łyżka mąki pszennej
-płaska łyżka mąki kukurydzianej
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-płaska łyżka sezamu
-płaska łyżeczka czosnku granulowanego
-łyżeczka octu (u mnie balsamiczny i ten polecam)
-płaska łyżeczka zielonej czubrycy (jeśli nie masz, curry też się fajnie komponuje)
-sól, chili
-woda do nadania konsystencji

Wszystko wymieszać do konsystencji gęstawej śmietany
Odstawić na jakieś 10 minut - ew. dodać nieco wody (bo gęstnieje z czasem)

Obtaczać plasterki tofu i smażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia

P.S. Jeśli nie masz wymaganych składników, nie martw się - tak naprawdę z większości dodatków można zrezygnować. Biała mąka + sól, chili i curry też dadzą radę ;)


Dzisiejsza, poranna improwizacja. Słodka owsianka mnie nie nasyciła. W lodówce było trochę makaronu, cebula, pomidor i jeszcze parę innych rzeczy. Wymyśliłam to:

Randomowe śniadanie:
-2-3 kopiaste łyżki ugotowanego makaronu 'rosołowego' (bezjajeczny ofkors, z tych za złotówkę czy dwie w REALu)
-1/2 średniej cebuli (u mnie dodatkowo również resztka czerwonej)
-ząbek czosnku
-1/2 pokrojonego pomidora (nie zdejmowałam skórki)
-szczypior
-łyżeczka octu balsamicznego
-sól&pieprz
-łyżka sosu pomidorowo-oliwkowego (lub innego keczupu)

Pokrojoną cebulę zeszklić do lekkiego zrumienienia oprószając solą. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, po chwili makaron i smażyć kilka minut mieszając co jakiś czas. Potem już tylko skropić octem, a po chwili dodać pomidory. Na koniec wymieszać z sosem. Od tej chwili smażyć jeszcze może trzy minuty.

W naczyniu posypać szczypiorem
Dobrze komponuje się rzodkiewką.



Kolejne szybkie danie - kapusta zasmażana na kromce chleba - genialna kanapka! O kapuście pisałam tutaj





Moje koty




z Kiciusiem



Ostatnio słucham hip-hopu. Może przez tę jesień...?


4 komentarze:

  1. Też uwielbiam jeść kanapki z kapustą - tosty z kiszoną albo zwykłe kanapki z kapustą i pieczarkami :) Wszyscy się dziwią, kiedy o tym słyszą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w jednym z kolejnych postów będą między innymi tosty z kiszoną + cebula ;)

      Usuń
  2. Wygląda smacznie. 
    Polecam wersję tofu w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...