niedziela, 24 marca 2013

Pizza

Młodsza córa zażyczyła sobie dziś pizzę. M. dochodzi już do mistrzostwa w produkcji nie tylko chlebów, ale również spodów do pizzy. Dzisiejsze ciasto było cieniusieńkie (takie lubimy najbardziej), lekko chrupiące, ale też elastyczne. Niestety, wszystkie składniki ciasta łączył "na oko" i tak też, niestety, podam w przepisie. Tak czy siak, żeby nauczyć się robić ciasto na pizzę, podobnie jak chleb, trzeba samemu dojść do swojej perfekcji - odmierzać proporcje, zepsuć kilka wypieków, próbować, próbować i próbować, aż wyjmiecie z pieca idealne - tak jak dzisiaj nasze... ;-)
Swoją wegańską część przyrządziłam na bogato - zamiast sera użyłam coś w rodzaju wegańskiego serka, czyli majonez z nerkowców z płatkami drożdżowymi - świetnie się rumieni, płatki nadają lekko serowy posmak i naprawdę można go uznać za kremowy serowy sos, na to masa warzyw i znowu "serek".





Potrzebne będą (w bardzo, ale to baaaardzo dużym przybliżeniu):

  • 0,5kg mąki
  • trochę powyżej 10g drożdży
  • 3 łyzeczki cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda

Na wierzch:
  • majonez z nerkowców + 3 łyżki płatków drożdżowych (ta ilość płatków na cały słoik majonezu)+sporo czosnku granulowanego
  • szpinak (3 kulki mrożonego z Tesco)
  • pieczarki
  • cebula
  • kukurydza
  • oliwki zielone
  • czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • sól&pieprz


Na sos:

  • przecier pomidorowy z kartonika
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • sól&pieprz


Ciasto:
Przygotować zaczyn z drożdży i cukru pudru (rozmieszać razem aż powstanie płynna masa), dolać odrobinę letniej wody, posypać łyżką mąki i pozwolić wyrosnąć.
Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto dolewając tyle wody, żeby było dość ścisłe.
Rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozwolić znów wyrosnąć w ciepłym miejscu.

Warzywa:
Szpinak rozmrozić. Cebulę, pieczarki i paprykę paprykę pokroić. Majonez wymieszać z płatkami drożdżowymi i czosnkiem.

Sos:
Wymieszać wszystkie składniki

Gdy blat wyrośnie posmarować sosem. Położyć kilka rozmazanych kleksów serka z nerkowców. Na wierzch rozkładać warzywa. Na sam wierzch można dorzucić jeszcze trochę serka, żeby podczas pieczenia ładnie się zarumienił od góry. Jeśli ktoś lubi, można posypać jeszcze oregano, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Ja lubię.


Kleksy majonezu na warzywach

Piec w temp. ok. 175st.C. ok 15-20 minut (kontrolować - każdy piekarnik inaczej piecze!) Na koniec, jeśli to konieczne, włączyć górną grzałkę, żeby zarumienił się wierzch pizzy.

W piekarniku




2 komentarze:

  1. Z ciastem na pizzę jest jakoś tak, że zawsze najlepsze wychodzi na oko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie prawie wszystko wychodzi na oko - strasznie ciężko w tych warunkach prowadzić blog... ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...