Potrzebne będą:
Na ciasto:
- puszka białej fasoli
- mąka biała
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki owsianej (zmieliłam w młynku do kawy płatki górskie, ale równie dobrze można dodać podgotowaną i ostudzoną pulpę z płatków)
- 2 łyżki otrębów (można pominąć)
- olej
Fasolę lekko podgrzać w rondelku. Połączyć z resztą składników, zmiksować w blenderze na gładką masę i odstawić. W tym czasie przygotować farsz:
Na farsz:
- paczka warzyw mrożonych (u mnie to były:kalafior, marchew, kukurydza oraz groszek zielony)
- 1 nieduża cukinia
- 1 czerwona cebula
- 2 cebule od szczypioru
- 4 spore ząbki czosnku (lub 5 mniejszych)
- curry, chili, dowolne zioła (u mnie "Dalmatyńskie"), sól
- 2 łyżki śmietany słonecznikowej DIY
- słoiczek (po dżemie - ok 250ml) majonezu z nerkowców DIY
- kawałek (ok.15-20cm) pora (to długie, zielone)
- olej&bułka tarta
Zrumienić cebule, dodać czosnek w plasterkach, a po ok minucie smażenia, przyprawy. Mieszac ok. 30 sek, następnie dodać warzywa z paczki. Smażyć wg przepisu na opakowaniu. W połowie przewidzianego czasu dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Posolić. Na koniec dodać śmietanę i porządnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze ok 2-3 minut, mieszając.
Usmażyć naleśniki.
Farsz nakładać na naleśniki i zawijać w luźny rulon (ja zakładałam brzegi placków na sposób "portfelowy")
Układać je ciasno w natłuszczonej olejem i wysypanej bułką tartą formie. Posypać pokrojonym bardzo cienko porem.
i posmarować majonezem.
Piec w temp. 175st (termoobieg) przez ok 45min. (do zrumienienia wierzchu majonezu)
Podawałam posypane szczypiorem z dodatkiem keczupu. Danie świetnie się komponuje z kwaśnymi warzywami, jak na ten przykład korniszony.
***
Wcześniej, na drugie śniadanie również wyczyściłam lodówkę - cukinia, ziemniaki sprzed kilku dni, po usmażeniu w ostrych przyprawach zyskały całkiem nowy wymiar smakowy.. ;) Danie było sycące i - co najważniejsze, silnie rozgrzewające (nie żałowałam chili), gdyż silnie byłam zziębnięta.
Potrzebne będą:
- ugotowane ziemniaki - ważne - nie gniecione!
- 1/2 niedużej cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- chili, kurkuma, dowolne zioła, sól
- 2 pokrojone pepperoni ze słoika
- 2 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- ew. szczypior do przybrania
Cebulę pokroić drobno i zrumienić na oleju. Dodać czosnek, cukinię, a po chwili przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i smażyć aż zaczną się rumienić. Na koniec dodać pokrojone pomidory i papryczki.
Dziś rządzą "Zioła dalmatyńskie" ze sklepu osiedlowego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz