Potrzebne będą:
- ok. 6-8 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (nie musi być na sypko, ale też, żeby nie był to kit)
- 6-8 plastrów suszonych pomidorów w zalewie (można więcej oczywiście)
- 4 łyżki papryki konserwowej (piszę "łyżki", gdyż moja papryka była drobno pokrojona)
- 1 nieduża cukinia + olej do smażenia
- 1 duży ząbek czosnku utarty na drobnej tarce
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej bazylii (albo 2 garście natki...)
- sok z cytryny do smaku
- ok.1/4 szkl. oliwy z oliwek
- sól&pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
Cukinię pokroić w plasterki i usmażyć (do lekkiego zrumienienia) na odrobinie oleju. Wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować na dość gładką masę. Podawać do pokrojonych warzyw, tudzież innych paluszków, jako dip, ale równie dobrze smakuje jako pasta na kanapce - o, właśnie tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz